Над 2400 души са загинали при вчерашните земетресения в Афганистан.

...
Над 2400 души са загинали при вчерашните земетресения в Афганистан.
Коментари Харесай

Расте броят на загиналите след разрушителното земетресение в Афганистан

Над 2400 души са починали при вчерашните трусове в Афганистан. Ранените са минимум 2000.

Бедствието раздруса регион, който се намира на 35 км северозападно от град Херат, считан за културната столица на страната. Днес при част от потърпевшите дойде филантропична помощ.

Земетресението със мощ 6.3 по Рихтер в Афганистан беше последвано от вторични земетресения с магнитуд 5.5, 4.7 и 6.2. Загиналите са най-вече дами и деца от окръг Зиндах Джан на провинция Херат.

" Върнахме се у дома и видяхме, че нищо не беше останало.Всичко беше станало на пясък. Взехме лопати и каквото имаме, с цел да извадим дамите и децата от руините. Загинаха 30 души.През нощта останахме на открито с нашите мъченици ", сподели Нек Мохамад, гражданин на потърпевшо село.

Управляващите талибани оповестиха предварителни публични данни.

" Предварителните числа за бедствието, които сме получили от 13 села са 2053 мъченици ", сподели Молла Джанан Сайек, представител на Министерството на ръководството на бедствията.

Над 1300 жилища са изцяло разрушени.Телата на жертвите се транспортират до лечебни заведения и военни бази, предаде БНТ.

Служители на Афганистанския Червен полумесец и доброволци дойдоха в някои от потърпевшите региони. Блокирани пътища и раздалеченост затрудняват достъпа до други места. От Червения полумесец доставиха палатки, одеяла, вода, храна и кухненски съдове. Издигнаха и лагер за заслон на останалите без дом. Афганистан постоянно е поразяван от трусове - изключително в планинската верига Хиндукуш, защото там се срещат евразийската и индийската тектонични плочи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР