Над 2300 жертви, хиляди ранени, много затрупани под сринатите със

...
Над 2300 жертви, хиляди ранени, много затрупани под сринатите със
Коментари Харесай

Дрон засне мащабите на разрушенията в Турция след земетресението

Над 2300 жертви, хиляди ранени, доста затрупани под сринатите със земята сгради в Турция и Сирия - това е трагичната равносметка към този миг след серия от мощни, разрушителни трусове, най-силните от които до 7.8 по Рихтер.

Много страни от целия свят към този момент изпращат спасители, техника и филантропична помощ, измежду тях е и България.

Трусът е усетен в Ливан, Израел, Кипър, даже Гренландия, а в Италия за малко оповестиха паника от цунами. 
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 74
Ужасът стартира в ранните часове на понеделник (6 февруари), към 04:00 ч., когато мощен трус от 7.8 по Рихтер разклати Югоизточна Турция и Сирия. Епицентърът - близо до град Газиантеп, който е покрай границата със Сирия, поради което са големите опустошения и в двете страни. През целия ден имаше серия от трусове, най-силното от което към обяд – 7.5 по Рихтер. Сеизмичната активност в района продължава и към този миг.

Земетресенията са били толкоз мощни, че са предизвикали взривове и пожари в газопроводи в Южна Турция. Нанесени са сериозни щети и на енергийната инфраструктура. Дрон снима мащаба на разрушенията от въздуха:



ЕС активира механизма си за гражданска отбрана. Франция обяви, че изпраща в Турция 139 спасители от Гражданската отбрана и 30 спасители от асоциацията " Пожарникари за незабавна интернационална помощ ". Обединеното кралство изпраща незабавна помощ на Турция с екип от 76 спасители, материали и кучета, подготвени да търсят затрупани хора. Мобилизирали са и 3000 доброволци в Северна Сирия. Германия също разгласи, че ще изпрати помощ. Италия предоставя разполагаем личен състав от Гражданска отбрана. Испания незабавно активизира експерти и дронове, показва Българска телеграфна агенция. 

Въпреки напреженията с Турция помощи на тази страна дадоха обещание и Гърция и Швеция. Екип от 21 гръцки пожарникари с две избавителни кучета и специфична избавителна кола ще окаже помощ на потърпевшите. Екипът ще бъде съпроводен от офицер-инженер от пожарната, петима лекари и спасители от гръцката незабавна помощ, а също и от президента на Организацията за обмисляне и отбрана от трусове на Гърция проф. Ефтимиос Лекас. Мисията потегли с боен аероплан С-130 от летище Елефсина. Шведският министър председател Улф Кристершон пък съобщи, че като ротационен ръководител на Европейски Съюз и като сътрудник на Турция Швеция е подготвена да предложи поддръжка.

Полша обеща да изпрати на Турция 76 пожарникари и осем избавителни кучета. Унгария каза, че изпраща в Турция отряд от 50 индивида, профилирани в издирването на хора. Украйна, в която продължава съветската инвазия, е подготвена да даде нужната помощ за превъзмогване на последствията от земетресението, сподели украинският президент Володимир Зеленски. Външният министър Дмитро Кулеба пък съобщи, че Киев е подготвен да изпрати огромна група спасители в Турция, с цел да й оказват помощ да реагира на рецесията.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е надълбоко тъжен от загубата на човешки животи и опустошението в Турция и Сирия. " Поисках от моите екипи да продължат да наблюдават обстановката от близко в съгласуваност с Турция и да дават цялата нужна помощ, каквото и да е тя ", съобщи Байдън. А американският държавен секретар Антъни Блинкън малко по-късно сподели, че първична помощ от Съединени американски щати за Турция към този момент пътува. А подкрепяни от Съединени американски щати филантропични организации в Сирия към този момент също реагират. Блинкън увери, че Съединени американски щати са подготвени да оказват помощ с всичко, което могат на засегнатите от земетресенията в идните дни, седмици и месеци.

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия е подготвена да даде нужната помощ на Турция и на Сирия. Той приказва към този момент по телефона с водачите на двете страни, след което съветското президентство сподели, че в идните часове спасители от съветското министерство на изключителните обстановки ще заминат за Сирия. Руски спасители ще бъдат изпратени и на Турция. А над 300 съветски военни, основани в Сирия, към този момент са почнали да оказват помощ в разчистването на отломките от разрушените здания вследствие на труса, оповестиха съветските сили. 

Индия обяви, че е решила да изпрати неотложно екипи за търсене и медицински екипи, както и спомагателен материал. Китай обяви, че поддържа връзка с турските и сирийските управляващи и че е подготвена да прати незабавна помощ. По искане на Анкара Япония ще изпрати екип от спасители.

В Израел премиерът Бенямин Нетаняху разпореди на управляващите да се приготвят да изпратят неотложно здравна помощ и спасители. Две израелски филантропични делегации ще отпътуват за Турция в околните часове, като Израел ще даде и помощ на Сирия след получена от тази страна молба за помощ, предадена посредством трета страна. Иран каза, че е подготвен да даде незабавна военна помощ на двете другарски страни Турция и Сирия. Готовността бе изразена от иранския президент Ебрахим Раиси. Азербайджан обяви изпращането незабавно на 370 спасители в Турция.

От ООН Филипо Гранди, ръководителят на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, сподели, че неговата организация е подготвена да даде незабавна помощ на оживелите в земетресението чрез екипите на терен. А генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че личният състав на Организация на обединените нации на място в Турция и Сирия прави оценка потребностите на потърпевшите обитаеми места и каква помощ да им се окаже.

Турция публично изиска помощ и от съдружниците си в НАТО. Медицински екипи и съоръжение за незабавна помощ, разнообразни екипи за търсене и избавяне, както и изцяло оборудвани полеви лечебни заведения, са изброени като част от настояването, оповестено от НАТО. Реакцията на НАТО при земетресенията се координира от координационния център на алианса за реагиране при бедствия. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР