Над 220 представители на агенции за недвижими имоти, оценителски и

...
Над 220 представители на агенции за недвижими имоти, оценителски и
Коментари Харесай

Рекорден брой участници в дискусионен форум в ИУ-Варна

Над 220 представители на организации за недвижими парцели, оценителски и строително-инвестиционни компании, кредитни центрове, банки, сътрудници от академичната общественост на ИУ-Варна и други университети от страната, от  Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „ Васил Левски “ гр. Варна, както и студенти от ИУ-Варна взеха присъединяване в проведеният от катедра „ Бизнес, вложения, недвижими парцели “ спорен конгрес „ Сектор парцели: проблемите, бъдещето и опциите “.



Форумът бе част от 38-мата интернационална научно-практическа конференция „ Строително предприемачество и недвижима благосъстоятелност “, отдадена на 70 години от основаването на катедра „ Бизнес, вложения, недвижими парцели “ (правоприемник на катедра „ Икономика и ръководство на строителството “) при ИУ-Варна.

Събитието почетоха водещи специалисти, измежду които: доцент доктор Маньо Моравенов – изпълнителен шеф на Българска фондова борса и сътрудник в Импакт оценители, Евгени Василев – притежател и шеф на Арко парцели, Атанас Костурков – съсобственик и шеф на строителна и капиталова компания „ Комфорт “, Лилия Христова – управител Продажби в Кредит Мениджър и арх. Ина Динева – част от екипа на архитектурно студио „ Е-АРХ “.

Експертите дискутираха въпроси свързани с динамичността на жилищния пазар с оглед макроикономическите данни, геополитиката и капиталовия климат, рисковете от стесняване на пазарната интензивност и по какъв начин да се приспособява пазарът към новите условия; какъв брой скъпи са жилищата и налични ли са в подтекста на настоящата икономическа действителност и приходите на гражданите; преодоляването на себестойността на жилищния артикул в подтекста на все по-високи цени на строителните материали, само че и на условията на Европейски Съюз за нулеви излъчвания при строителството и употребата на постройките и други

Обсъдени бяха упованията на специалистите за ипотечното кредитиране и лихвените равнища в България в края на 2024 година, а по този начин също и по какъв начин ще повлияе възможното одобряваме на България в Еврозоната върху пазара и цените на недвижимите парцели. В края на полемиката специалистите споделиха упованията си за държанието на жилищния пазар в България през 2024 година



Сред формалните посетители на форума бяха представители на Областна администрация Варна, Общинска администрация Варна, Национално съдружие Недвижими парцели, Камарата на самостоятелните оценители в България, Варненска търговско-индустриална камара, заместник-ректори на Икономически университет – Варна, декани и ръководители катедри от ИУ-Варна.

Получен бе приветствен адрес от президента на България господин Румен Радев, а приветствени адреси бяха получени и от проф. доктор Андрияна Андреева – регионален шеф на Варна, от ректора на ИУ-Варна – проф. доктор Евгени Станимиров, както и от разнообразни браншови организации, строителна и капиталова компания „ Планекс Варна “, а по този начин също и от сътрудници от академичната общественост на ИУ-Варна и други университети в България.

Приветствия към уредниците и участниците във форума сервираха: господин Христо Христов – определен още веднъж за кмет на регион „ Младост “ Община Варна, проф. доктор Бистра Василева – заместник-ректор по научни проучвания, нововъведения и развиване на фрагментите в ИУ-Варна, която сервира приветствен адрес и плакет от името на ректора на ИУ-Варна – проф. доктор Евгени Станимиров, господин Атанас Атанасов – член на УС на Камарата на самостоятелните оценители в България, който сервира приветствен адрес и плакет от името на инж. Георги Георгиев – ръководител на Камарата на оценителите в България.

Събитието бе закрито от доцент доктор Тодор Райчев – началник на катедра „ Бизнес, вложения, недвижими парцели “, който връчи почетния знак на катедрата на всички гост-лектори.

С почетен знак на катедрата за изключително огромни заслуги за развиването на катедрата бяха удостоени проф. доктор Пламен Илиев – ректор на ИУ-Варна в интервала 2011-2019 година и началник катедра „ Бизнес, вложения, недвижими парцели “ в интервала 2005-2019 година, проф. доктор Константин Калинков, доцент доктор Петко Монев, доцент доктор Иван Желев, госпожа Събка Гергьовска.

Почетния знак на катедрата получи и господин Добромир Ганев в качеството си на ръководител на УС на Национално Сдружение Недвижими парцели в интервала 2018-2023 година за приноса му за развиване на катедрата през последните години и развиване на положителното съдействие.

Модератори на дискусионния конгрес бяха: доцент доктор Анна Господинова – учител в катедра „ Бизнес, вложения, недвижими парцели “ и сертифициран оценител на недвижими парцели и господин Добромир Ганев – Real Estate специалист,  Председател на УС на Национално съдружие недвижими парцели в интервала 2018-2023 година

Екипът на катедра „ Бизнес, вложения, недвижими парцели “ изрича признателност към своите сътрудници: Национално съдружие Недвижими парцели, Брокърс комфорт и Форос, Импакт оценители, Арко парцели, Кредит Мениджър, Камара на архитектите в България, с чието подпомагане се осъществя събитието.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР