Над 22 млн.лв. струва ремонта на тръбата на тунел Витиня

...
Над 22 млн.лв. струва ремонта на тръбата на тунел Витиня
Коментари Харесай

Какво става с тунелите по "Хемус"

Над 22 млн.лв. коства ремонта на тръбата на тунел " Витиня " в посока Варна.

© Юлия Лазарова " Хемус " е автомагистралата, която всеки желае да избегне при пътешестване. Когато и да погледнете новините, наподобява че шансът да попаднете в запушалка по пътя към Ботевград е голям. Причината най-често е една: тунелите и виадуктите по " Хемус " са съвсем непрекъснато в ремонт.

В най-дългия тунел у нас - " Витиня ", в този момент придвижването минава в двете посоки в тръбата за Варна, тъй като другата се ремонтира. На 8 юни за към час тунелът даже беше напълно непристъпен, поради злополука. Тя затвори единствената отворена тръба.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това не е първият път, в който главният път за Северна България е напълно затворен - това продължи с дни през февруари 2017г., когато в тунел " Ечемишка " падна лампа и лиши живота на жена. Това се случи в тръбата за София, където не е юридически значителен ремонт от 1984г., когато е пусната в употреба.

" Витиня " - чак през 2020г.

Само от 2016г. насам във " Витиня " са наляти над 27 млн.лв. за поправки, сочи информация от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) за " Капитал ". Изпълнители на тези поправки публично е държавната компания " Автомагистрали ", която има контракт за поддържане на автомагистрала " Хемус " (и която беше определена да строи остатъка от магистралата). Те постоянно употребяват услугите на подизпълнители, като " Капитал " попита " Автомагистрали " дали и в този случай е по този начин, само че още няма отговор. Преди две години по " Витиня " работеше " ГБС-Инфраструктурно строителство ".

Ремонтът на тръбата в посока София стартира през юли 2018г. и ще приключи в миналото през 2020г., обясниха от АПИ, и коства над 5 млн.лв. с Данък добавена стойност. В тръбата сега се прави фрезоване на асфалтова настилка, ремонт на осветителните тела и съоръжения по всички елементи, разрушение на обшивка, проектантски действия и други Едва по-късно ще се изготви план и ще стартира и ремонт на " градивната и пътната част ", като още не е ясно какъв брой ще коства този стадий от ремонта.

Тръбата за Варна се ремонтираше сред 27 юни 2016г. и 20 септември 2017г. - или 17 месеца, като цената му е била над 22 млн.лв., прецизират от АПИ. Сред изпълнените действия са нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа апаратура, видеонаблюдение и пожароизвестяване, осветяване и система за светлинно водене и други Ако това се повтори и с тръбата към София, то общата стойност на ремонтирания тунел ще приближи 50 млн. лева и изобщо не е ясно дали ще завърши следващата година.

Проблемни уреди

Причината за трагичното положение на готовата част от автомагистралата са дългите години на безхаберие. Тунелите по " Хемус " са пуснати за придвижване през 80-те години (с изключение на " Правешки хан " ), само че не са поддържани.

Смъртният случай в тунел " Eчемишка " в тръбата в посока София през февруари 2017г. насочи вниманието към сериозните пропуски в поддържането на оборудванията по автомагистралите от страна на АПИ и годините безучастие. Освен че се наложи да подаде оставка, управлението на пътната организация получи и обвинявания от прокуратурата поради смъртния случай в тунела.

И до момента във въпросната тръба не е осъществен огромен ремонт, като се изключи че след случая беше осъществена замяна на осветлителни системи за 304 хил.лв. Кога ще има цялостен ремонт, не е ясно.

В тръбата за Варна ремонт се правеше сред август 2016г. и юни 2017г., като допреди това подобен не е имало от 1984г. (когато е пуснато в употреба съоръжението). Този ремонт е коствал близо 13 млн.лв. и включва нова хидроизолация, отводнителна система, вентилационна и електрическа апаратура, осветяване, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване.
Що се отнася до другите два тунела на " Хемус " - " Топли дол " и " Правешки ханове ", сега се създават механически планове за ремонтите им. От АПИ обясниха в отговор за " Капитал ", че там " през последните 10 години са осъществявани настоящи действия, свързани с поддържането на оборудванията ", без да уточнят за какви тъкмо действия и на каква стойност става въпрос.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР