Над 21 млн. евро ще получават проекти, свързани с развитието

...
Над 21 млн. евро ще получават проекти, свързани с развитието
Коментари Харесай

Граничните райони на България с Турция и Северна Македония получават над 21 млн. евро

Над 21 млн. евро ще получават планове, свързани с развиването на пограничните региони на България с Турция и Северна Македония. Средствата се отпускат по линия на двете трансгранични европейски стратегии за интервала 2021 – 2027 година, оповестяват от Регионалното ведомство. До момента са подадени 71 планови хрумвания, откакто поканите за оферти бяха оповестени през май месец тази година.

Заявените идейни концепции са в региона на туризма и повишение на конкурентоспособността на локалните стопански системи в пограничните обитаеми места, цифровия и зеления преход. Това са първите планове, които ще получат финансиране по новите европейски стратегии, които предизвикват трансграничното съдействие.

Предстои подадените документи да бъдат прегледани от Съветите за ръководство на тактиките. Кандидатите с най-хубави хрумвания, които способстват за постигането на задачите и целите на тактиките, ще бъдат поканени да вземат участие в идващия стадий на асортимент като изпратят цялостни планови оферти.
Северна Македония
Над 8.1 млн. евро ще получат плановете, които аплайват по Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Северна Македония 2021-2027 година по мярката „ Развитие на прелъстителен и целогодишен туристически артикул посредством интелигентни решения, осигуряващи повсеместен достъп и присъединяване ".

Подадените планови хрумвания оферират благоприятни условия за възстановяване на подвижността и свързаността в пограничните райони на България и Северна Македония.

Ще се финансират и планове за брандинг и маркетинг на туристически артикули, повишение на посещаемостта и усилване на връзките сред туризма и природно-културните обекти, както и действия за понижаване на уязвимостта на услугите в туристическия бранш.

Програмният регион обгръща областите Благоевград и Кюстендил от българска страна и Североизточен, Източен и Югоизточен район в Република Северна Македония.
Турция
С над 13.4 млн. евро ще бъдат подкрепени плановете, подадени по Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027 година Те плануват главно усилване на  икономическия напредък посредством повишение на конкурентоспособността на локалната стопанска система, внедряване на ограничения за цифрова и зелена промяна, повишение на квалификацията на локалните поданици за претовареност и адаптивност към пазара на труда.

Ще се финансират и планове за развиване на туризма посредством откриване на капацитета на естествени обекти в областите Бургас, Ямбол, Хасково и турските провинции Одрин и Къркларели. Целта е стимулиране на районния стопански капацитет в по-широк териториален обсег.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР