Над 2000 ще наблюдават за грешки на вота в неделя.

...
Над 2000 ще наблюдават за грешки на вота в неделя.
Коментари Харесай

Днес е ден за размисъл, утре избираме между 15 партии и 8 коалиции

Над 2000 ще следят за неточности на вота в неделя. Това излиза наяве от информация на „ Монитор “ на уеб страницата на ЦИК. За изборите са регистрирани 5 интернационалните и 30 български неправителствени организации. Експертите от чужбина, които ще бдят дали не се нарушават изборните правила, са близо 100 – от ОССЕ, ПАСЕ, ПАЧИС, та даже и от Меджлиса на Азербайджан.

 

 

 

За вота в неделя ще избираме сред 15 партии и 8 обединения, като единствено в 24-ти МИР има и 1 самостоятелен претендент. Самите претенденти са малко над 6000. За първи път в секциите с над 300 души, ще се гласоподава единствено с машини. Самите устройства са близо 11 000. 421 от тях в 237 секции в чужбина. Останалите са в 9401 секции в страната, като в 1115 секции ще има по две устройства.

При проблем с машините ще се минава към хартиени бюлетини, само че единствено по решение на ЦИК. Вот с хартиени бюлетини по закон ще има и в дребните секции – с под 300 гласоподаватели, тези в лечебни заведения, домове, пандизите, както и на кораби. За задачата трябваше да бъдат отпечатани малко над 6,711 млн. хартиени бюлетини.

Именно поради машините това бе главен акцент и на разяснителната акция на ЦИК. Самата електронна бюлетина е в 2 страници, а вотът с машина минава в 8 елементарни стъпки. Първата - член на СИК дава карта за гласоподаване. Тя се слага в слота с чипа нагоре и напред. Смарт картата леко прищраква, когато прави контакт. Тя влиза на половина в слота, а не като при картите на банкомата. Втората стъпка – дисплеят стартира да зарежда, а гласоподавателят изчаква. На третата стъпка към този момент се повява първата страница от е-бюлетината.

Ако определената от жителя партия и коалиция не попада на първата страница, с бутон „ Следващ “`, може да отиде на втората, което е и четвъртата стъпка. Петата – гласоподавателят прави своя избор, като допре с пръст квадратчето за партия, коалиция, самостоятелен претендент или " Не поддържам никого " и в кръгчето могат да означи преференция. След като гласоподавателят направи своя избор, натиска бутон " Преглед “, с цел да го ревизира, което е и шестата стъпка. Ако не е склонен, може да натисне бутон " Промени избора “. Седмата стъпка е натискане на бутона „ Гласуване “ в долния ъгъл на екрана, като по този начин гласоподавателят удостоверява вота си. Последната стъпка за гласоподавателя е да се изчака машината да издаде контролна квитанция. Системата издава нескончаем тон, с цел да подсети, че би трябвало да се извади и смарт картата. Избирателят взима разписката, сгъва я и я пуска в кутията и връща картата на комисията.

Иначе хората в предварителните описи бяха малко над 6,7 млн, само че последните данни на уеб страницата на ЦИК демонстрират цифрата от към 6, 633 млн. души. 1149 пък са обвинените и подсъдимите, които ще имат право на глас, а те ще могат да го упражнят в общо 23 секции в арестите и пандизите из страната. Самият избирателен ден стартира в 7.00 и завършва в 20.00 часа, като може да бъде продължен до 21.00.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР