Над 200 пострадали от домашно насилие са получили правна помощ

...
Над 200 пострадали от домашно насилие са получили правна помощ
Коментари Харесай

Мобилни групи от 40 адвокати и ромски медиатор оказват помощ в случаи на домашно насилие

Над 200 потърпевши от домашно принуждение са получили правна помощ от мобилни екипи от юрист и ромски посредник в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна, осведомят от Министерството на правораздаването.

В изгода на някои от жертвите към този момент има издадени от съда ограничаващи заповеди да не бъдат доближавани от насилника, други са настанени в спешни центрове и благодарение на юристите водят каузи за наставнически права. Това регистрират от Националното бюро за правна помощ (НБПП) в Международния ден за елиминиране на насилието против дамите.

Общо 40 юристи, взаимно с ромски посредници, обикалят отдалечените обитаеми места и ромските квартали в трите области, тъй че оптимално да съкратят дистанцията с хората, които имат потребност да защитят правата си, само че не знаят по какъв начин.

Мобилните групи са образувани от НБПП в осъществяване на план, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

" Не са редки случаите, в които потърпевшите не възприемат като принуждение, а като форма на справедливо наказване похищенията върху тях. Една от значимите ни цели е да научим хората да разпознават насилието, да знаят правата си и да търсят отбрана ", показа ръководителят на плана адв. Диляна Гитева.

Именно това е повода да се провеждат образования в локалните учебни заведения, в които ефективно присъединяване вземат и ромските посредници, работещи по плана.

" Националното бюро за правна помощ провежда срещи с локалните институции в Стара Загора, Варна и Велико Търново през тази година, като резултатът бе основаване на пилотен координационен механизъм в отбрана на жертвите по сексуален симптом. Така се синхронизира активността на адвокатурата, Министерство на вътрешните работи, съда, прокуратурата и обществените служби против домашното принуждение ", осведоми ръководителят на НБПП Наталия Илиева.

Една от задачите е всеки сигнал за домашно принуждение, без значение къде е подаден, да бъде изпращан и на Бюрото за правна помощ, което да дефинира юрист да отива на място и да съветва потърпевшия.

С решение на НБПП от 29 юни т.г., всички юристи, които работят в районните центрове за консултиране към адвокатските колегии, могат да дават съвещания на потърпевшите от домашно принуждение и отвън центровете, на място в РПУ-тата, спешни центрове или други институции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР