Над 200 може да са загинали, след като тунел на

...
Над 200 може да са загинали, след като тунел на
Коментари Харесай

Около 200 души са загинали при срутване на тунел след последния ядрен опит на КНДР

Над 200 може да са починали, откакто тунел на нуклеарен обект в Северна Корея се е срутил, оповестяват японски медии. Инцидентът е станал през септември, дни след последния нуклеарен опит на КНДР на същия нуклеарен обект – площадката „ Пунгие-ри “.

Според информацията на неизвестен севернокорейски източник, представен от телевизионния канал „ Асахи “, към 100 служащи са се намирали в тунела по време на първото сриване, което е било последвано от второ, станало по време на избавителните интервенции, написа. Така общо 200 индивида най-вероятно са починали.

Медията оповестява също, че сриването се дължи точно на нуклеарния опит. Говорителката на южнокорейското министерството на обединяването съобщи, че управляващите в Сеул са осведомени със известията за случая, само че нямат информация, която да го удостовери.

Експерти предизвестиха, че подземните проби могат да провокират сривания и приключване на радиация в атмосферата край границата с Китай. Последният, шести подред нуклеарен опит на Пхенян от 2006 година насам, стана причина за свлачища в зоната на гърмежа и оттатък нея, демонстрираха сателитни фотоси на региона, направени на идващия ден. Тогава на фрагментите се видя смяната на земната повърхнина на „ Пунгие-ри “, където почвата е била вдигната във въздуха от силата на детонацията.

Същевременно нуклеарният опит провокира и земетресение с магнитуд от 6,3 по Рихтер няколко минути след него и различен трус от 4,1 по Рихтер малко по-късно. Според Пхенян нуклеарните опити от 3 септември са били с мощ 120 килотона – осем пъти размера на нуклеарната бомба, пусната над Хирошима през 1945 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР