Над 200 компании от цялата страна са заявили желание да

...
Над 200 компании от цялата страна са заявили желание да
Коментари Харесай

Държавата ще покрива разходите за обучение на студенти, които имат сключен договор с българска компания

 Над 200 компании от цялата страна са декларирали предпочитание да сключат контракти със студенти.

Това стана ясно по време на среща на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България с представители на Министерство на образованието и науката, на която бяха разисквани опциите, които дава Наредбата за изискванията и реда за обезпечаване на заплащането на разноските за образование на студенти със подписани контракти с шеф.

Наредбата дава опция страната да покрива разноските за образование на студенти, които имат подписан контракт с българска компания за обезпечаване на стаж против ангажимент студентът да работи при работодателя след сполучливото си довеждане докрай.

Предложението, което е по самодейност на бизнеса, беше публично обнародвано в края на януари тази година. 

" От името на АИКБ на този стадий предлагаме в листата да бъдат включени 38 предприятия. Това са сполучливи и към този момент одобрени компании, разрастващи активност в региона на машиностроенето, металообработката, електрониката и електротехниката, и хранително-вкусовата индустрия. Очаквано за нас в по-голямата си част поръчките са ориентирани към инженерните специалности ", каза ръководителят на АИКБ, Васил Велев.

От Министерство на образованието и науката потвърдиха, че до 31 май 2021 година ще бъде одобрен лист със специалностите за образованието, на които се обезпечават средства от държавния бюджет за изцяло или отчасти възнаграждение на разноските за образование по висши учебни заведения и брой студенти.

А в най-кратък период по-късно се чака и Министерски съвет да одобри листата с работодателите, които са декларирали предпочитание да подписват контракти със студентите по реда на наредбата. В него ще се показват още специалностите и броят на студентите, за които всеки шеф е декларирал подготвеност за подписване на контракт.

Във връзка с усъвършенстване на механизма за набиране на заявки от страна на работодателите Асоциацията на организациите на българските работодатели е поемала ангажимент да предложи промени в наредбата, посредством които да се улесни и облекчи опцията на работодателите да вземат участие в процедурата.

Една от главните цели на наредбата е да отговори на потребността от усилване на връзката сред висшето обучение и потребностите на работодателите посредством стимулиране на образованието във значими за развиването на стопанската система специалности, където има дефицит на висококвалифицирани фрагменти.

Обнародваният документ урежда изискванията и редът по който ще се декларират, подписват и приключват договорите със студентите и/или висшите образователни заведения, за цялостното или частичното възобновяване на средствата от бюджета за финансиране на образованието, както и за минималният период, през който студента следва да работи при работодателя след завършването си.

По време на срещата стана ясно, че наредбата дава опция работодателите да подписват контракти и със студенти, които са платено образование. В този случай страната ще финансира образованието им по два метода. При първия ще се заплащат цялостния размер на таксата за образование, а при вторият ще покрива разликата сред таксата за държавно образование и таксата за платено образование.

Въвеждането на посочения механизъм е в резултат на признатия при започване на 2020 година Закон за висшето обучение, с който се одобри и създаването на Национална карта за висшето обучение.

От МОН чакат първият вид на картата да бъде подготвен през март. Картата ще бъде един от главните принадлежности за образуване на държавния план-прием по висши учебни заведения и ще даде опция за по-тясно обвързване на бизнеса с висшето обучение.

По време на съвещанието беше подложен акцент и върху междинното професионално обучение.

" В МОН извънредно доста ценим работата с работодателските организации, тъй като това е механизмът посредством който съумяваме да осъществяваме значими резултати, както във връзка с промените в план-приема на професионалното обучение, по този начин и за висшето обучение. С дейното присъединяване на АИКБ успяхме дружно да насочим образованието към СТЕМ науките, като по този метод съм сигурна, че даваме опция на българските младежи да бъдат по-конкурентоспособни на своите европейски връстници. През актуалната образователна година повече от 60% от учащите се в професионалните гимназии са признати в механически специалности “, съобщи по време на полемиката заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

На съвещанието Националният съвет утвърди за внасяне в Общото заседание на АИКБ целите в активността на асоциацията за идващите четири години, чиято съществена цел е основаване на условия за интензивен стопански напредък.

Работодателската организация ще работи за осъществяване на предпочитани политики, които да подобрят бизнес климата в страната, да покачат конкурентоспособността, развият финансовите пазари и научно-изследователската активност и да насърчат провеждането на промени в сферите на бизнес климата, енергетиката и човешките запаси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР