Над 200 гласа, подадени за Васил Терзиев на кметските избори

...
Над 200 гласа, подадени за Васил Терзиев на кметските избори
Коментари Харесай

Втора секция в София занули по погрешка десетки реални гласове на Васил Терзиев

Над 200 гласа, подадени за Васил Терзиев на кметските избори в София, са изчезнали поради груби неточности в протоколите.

Това демонстрира инспекцията на щаба на ПП-ДБ в две от столичните секции - една от тях се намира във Френската гимназия в центъра, а втората е в " Младост ".

Записите за видеонаблюдение от нощта на изборите демонстрират, че членовете на комисиите попълнят неверно протоколите.
В първия случай - те вписват 120-те гласа за Терзиев в полето за отчитане на поддръжката на Антон Хекимян, а 30-те гласа за претендента на ГЕРБ са трансферирани механично на Светослав Витков, простъпка.Никой от секционната комисия не обръща внимание на разминаването в преброените бюлетини и записаното в протокола. Грешните данни са публично вписани при приемането им от Общинската изборна комисия.
В " Младост " са преброени 84 гласа за претендента на ПП-ДБ, само че още веднъж в протокола написа " нула ".
Този път членовете на СИК са разбрали, че протоколът е сбъркан, тъй като контролните суми се разминават - имат 87 преброени бюлетини допълнително, в сравнение с са записани в разбивката на претендентите.Но вместо да ревизират къде са грешките им, те са решили да задраскат сумата на действително подадените гласове - и от 250 те стават 163. А Васил Терзиев приключва изборите на нула в тази секция.
" За разлика от Френската тук най-малко няма печеливши, а единствено губещ ", написа Георги Филипов от щаба на ПП-ДБ.

Не е ясно за какво представителите или покровителите на обединението в секционните комисии във Френската гимназия и " Младост " не са ревизирали наличието на протокола, който ощетява претендента.

Липсващите 200 гласа не са толкоз доста, че да имат значително значение за резултата от първия тур на изборите в София. Васил Терзиев води пред Ваня Григорова с съвсем 40 000 бюлетини.

Това обаче е следващият образец за опорочаването на изборния развой - дали поради човешки неточности, дали поради умишлени дейности, поради което се стигна до арести в в област Враца.

Прокуратурата в Монтана също проверява комисия от село Габровница поради това, че членовете ѝ са манипулирали вота, като са " поправяли " подадените невалидни бюлетини и са надписвали броя на своите партии.

В секция в Кърджали са одобрявани за годни бюлетини, в които няма хикс или отметка, а кръговиден знак с химикалката - нарушаване на изискванията на Изборния кодекс, въпреки и релативно дребно на фона на останалите злоупотреби. Във всички случаи се вижда, че законното отчитане на вота затруднява длъжностните лица, които са натоварени с тази отговорност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР