Над 200 експерти по изкуствен интелект вече са подписали отворено

...
Над 200 експерти по изкуствен интелект вече са подписали отворено
Коментари Харесай

Дискусия: Хора ли са роботите и могат ли да носят отговорност?

Над 200 специалисти по изкуствен интелект към този момент са подписали отворено писмо срещу предложение на Европейския парламент да се даде юридически статут на роботите , тъй че да носят отговорност, в случай че причинят щета.

Човекът основава робота, роботът не може да носи отговорност за грешките си , счита и доцент Александър Кръстев от Института по роботика към Българска академия на науките. Според него обаче е значимо и машината да се употребява вярно.
 робот ThinkStock/Getty Images
Дискусията тече на фона на бурно развиване тези технологии . Пазарът потребителски роботи като тези, които оказват помощ в семейството, да вземем за пример, се чака да се утрои в идващите пет години. От 5.4 милиарда $ в този момент до 14.9 милиарда през 2023 година

 
Ако Терминаторът се върне обратно във времето и разлее горещо кафе на скута ни, кого ще съдим – Терминатора или производителя му „ Скайнет “ ? Въпросът за отговорността при положение на случай с роботизирана машина или изкуствен интелект става все по-голям.

В отчет на европарламента се предлага концепцията за „ електронна персона “, която ще разреши на роботите да носят отговорност за дейностите си. Предложението провокира острата реакция на десетки специалисти от разнообразни европейски страни.

Създаването на „ електронна персона “ ще освободи производителите от отговорност и ще я трансферира върху ползващите робота , посочи проф. Натали Невежан,  френски експерт по право и нравственос на роботиката и новите технологии, учител по право в Университета Дартоа.
 
„ В случай на основаване на „ електронна персона “, тъй като Европейската резолюция планува вероятно основаване на нов тип юридически виновна личност – робот, който ще се споделя електрически човек . В подобен случай производителят ще се освободи от отговорност, от финансови задължения за застраховка и от ръководство на риска, като това ще се трансферира напълно на ползвателя на робота. Производителите могат да влязат в контрапродуктивна серпантина на засилена конкуренция, която ще ги притиска да пускат на пазара артикули, без да са отделили времето, належащо за задълбочени проби. Това ще сътвори съмнение у потребителите “, изясни тя.

 
Анализатори плануват трескаво развиване на роботизираните технологии. Три пъти ще нарасне пазарът на така наречен „ коботи “ – машини, основани да работят дружно с хората . Роботите навлизат в нова епоха от развиването си и това е една от аргументите за този взрив.
 робот Thinkstock/Getty Images
Машините към този момент са в положение да извършват задания, които преди изискваха човешка мисъл . Развитието технологиите сега разрешава на компютрите да се учат и да взимат решения, имитирайки моделите на човешкия мозък. И тук идва законодателният въпрос би трябвало ли един самостоятелен логаритъм да носи отговорност за решенията си. Човекът, който е основал робота носи отговорност, счита и доцент Александър Кръстев от Института по роботика към Българска академия на науките.

 
Някак си ми се коства безсмислено роботите да носят отговорност . Трябва основателите, хората, които са създали някаква неточност, не са ги програмирали вярно или този робот е довел до някаква вреда, би трябвало да дават отговор основателите ", уточни той.

 Над 220 души към този момент са подписали отворено писмо, което предизвестява, че даването на юридически статут на роботите е несвоевременно както от законова, по този начин и от етична позиция. Петицията е адресирана до ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и до чиновници на управителни постове, измежду които и еврокомисарят за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.

Предложението за основаване на електронна персона на роботите е изопачено от научната фантастика и надценява действителните благоприятни условия даже най-усъвършенстваните роботи, се показва в отвореното писмо. Подписалите го упорстват Европейският съюз да предизвиква развиване на изкуствения разсъдък и роботикате в граници, безвредни за човешките същества .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР