Над 200 екскурзоводи и планински водачи адресираха отворено писмо до

...
Над 200 екскурзоводи и планински водачи адресираха отворено писмо до
Коментари Харесай

Екскурзоводи: Вече 16 месеца не работим

Над 200 екскурзоводи и планински водачи адресираха отворено писмо до служебния министър председател Стефан Янев и служебния министър на туризма Стела Балтова с искане за незабавна безплатна финансова помощ за миналите 6 месеца поради прекъсването на активността им по време на пандемията.

„ Нашите упования от служебното държавно управление са да вземе малко по-конкретни и ясни решения ", сподели в предаването „ Хоризонт до обед " екскурзоводът Филип Станимиров.

Той изясни, че предходният кабинет е предложил план, който екскурзоводите дефинират като несъответствуващ, а от 2 септември предходната година той е с доста едва придвижване. Резултатът по него би се показал 9 месеца след сключване на контракти за осъществяването на плана, а срокът за сключване на контракти бил 31 март 2021 година.

„ Ние към момента сме в стадий одобрение на кандидатурите ", посочи Станимиров. По думите му екскурзоводите са били „ елегантно отбити " да изпълнят този план, откакто през предходната година станало ясно, че няма вид за погашение на помощ от вида на минимална работна заплата.

„ Това е план, който беше приспособен. С две думи - по този план искащите екскурзоводи могат да изработят 5 хиляди презентации с дълготрайност до 10 минути и 5 хиляди видеоклипа, които да бъдат идентични, унифицирани. Предполага се, че това ще бъде с рекламна цел, ориентирана към вътрешния пазар на туристите. Няма край. Резултатът досега: претендентите - неправителствените организации на екскурзоводите, са утвърдени да аплайват по този план. Това решение получихме в средата на месец април. "

„ На процедура летен сезон през 2020 година нямаше. Периодът, в който ние не работим, е към 16 месеца ", заключи Филип Станимиров пред БНР.

С наклонност да продължи до края на 2021 година това би било съдбовно, добави Станимиров.

Лицензираните екскурзоводи у нас са към 1500, посочи той.
„ Вече година и половина нищо не са получили. Миналият сезон беше извънредно неприятен ", разяснява и Николай Миндов, ръководител на Асоциацията на екскурзоводите в България.

„ Ние чакаме нашите сътрудници да получат нещо, някаква отплата ", посочи той, визирайки отправения зов към служебния кабинет.

Според Миндов и сегашният сезон стартира неприятно. „ Повечето от сътрудниците нямат никакви поръчки за сезона. "

Висящи остават даже поръчките за август, септември и октомври, които могат да бъдат анулирани, означи още той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР