Над 200 души са били задържани за нарушение на обществения

...
Над 200 души са били задържани за нарушение на обществения
Коментари Харесай

Сблъсъци, преследване на армейски камиони и над 200 арестувани в протестите в Казахстан срещу скъпото гориво

Над 200 души са били арестувани за нарушаване на публичния ред по време на митингите в няколко региона на Казахстан, предадоха международните организации, като се позоваха на казахстанското министерство на вътрешните работи.

 Президентът на Казахстан разгласи изключително състояние поради всеобщи митинги Виж още

Протестите, прераснали в принуждение в продължение на три дни, избухнаха поради нарастването на цената на пропан-бутана. От 1 януари цената на втечнения природен газ в страната се образува посредством електронната борса, на база търсене и предложение, и вследствие на това цената на горивото скочи двойно.

При конфликтите на протестиращи и силите на реда са потърпевши 95 служители на реда. Повредени са били 37 полицейски коли.

Вчера президентът Токаев се обърна към сънародниците си с апел да проявят здравомислие и да не се поддават на провокации.

 Снимка: АР/БТА

" Властта няма да падне, а ние се нуждаем не от спор, а от взаимно доверие и разговор. Всички законни молби и претенции от ваша страна ще бъдат деликатно регистрирани и ще бъдат взети съответните решения. Утре ще се състои работно заседание по всички тези въпроси. Надявам се на вашето здравомислие ", съобщи Токаев.

По-късно пресслужбата на президента заяви, че той е приел оставката на държавното управление. Той назначи за изпълняващ длъжността министър председател досегашния вицепремиер Алихан Смаилов и укори досегашното държавно управление за създалата се протестна обстановка в страната. Жомарт-Токаев също така разпореди на управляващите да контролират цените на горивата и на други значими за обществото артикули.

Ситуацията в засегнатите от митингите Алмати и Магнистауска област се усъвършенства след въвеждането на изключително състояние и комендантски час - от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта. Те са в действие до 19 януари. Влизането и излизането от Алмати е лимитирано, неразрешени са стачките и всеобщите събирания, в това число спортните събития.

 Снимка: АР/БТА

По-рано беше обявено, че в Мангистауската област на Казахстан протестиращи против цените на горивата са организирали гонене на армейски камиони, които прехвърляли военните по обходни пътища към размирните места, откакто директните пътища били блокирани от стачкуващите.

 Снимка: АР/БТА

Видеото е оповестено в канала в Telegram от Казахската телеграфна организация (KazTAG). Медията уточни, че протестиращите са иззели част от военното съоръжение, само че огромен ескорт въпреки всичко е съумял да стигне до Актау, административният център на Мангистауска област, където митингите са траяли макар отстъпките на управляващите.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР