Над 200 дефилиращи сурвакари и майстори на маски от фестивала

...
Над 200 дефилиращи сурвакари и майстори на маски от фестивала
Коментари Харесай

Над 200 сурвакари и майстори на маски от фестивала "Сурва" гостуват в София

Над 200 дефилиращи сурвакари и майстори на маски от фестивала " Сурва " гостуват в София през днешния ден.

Събитието в Борисовата градина се организира за втора поредна година. То ще стартира с дефиле от езерото " Ариана " и ще продължи до особено построената сцена навън (на местоположението на парк-театър " Борисова градина " ). В него ще вземат участие няколко сурвакарски групи - от Народно читалище " Крюгер Николов - 1922 " в село Пещера, община Земен; читалище „ Христо Ботев - 1928 година " в село Копаница, община Радомир; от село Светля, община Ковачевци; от читалище " Пробуда - 1935 година " от квартал " Бела вода " в Перник; от село Садовик, община Брезник и от село Кошарево, община Брезник.

Проявата е със свободен вход и ще стартира в 12:00 ч. Майстори на маски от Пернишко ще показват на място процеса по основаването им. Зрителите ще могат да вземат участие в изработването на маските, както и да се снимат с определени от тях ликове. Събитието ще бъде придружено и от кулинарна галерия, готова от читалища от общините Перник и Земен.

Народният празник " Сурова " ( " Сурва " ) включва обичайни маскарадни игри и обвързваните с тях обреди.

Автентичният маскарад e с разнообразни персонажи. Характерна е многочислената група мъже с маски и звънци, която се придвижва със характерна ритмична стъпка. Със сурвакарското благопожелание " Да бъде! " се утвърждава новото начало и желанието за плодовитост, благополучие и благоденствие.

Тази година Международният фестивал на маскарадните игри " Сурва " ще се организира от 27 до 29 януари. Сурвакарските групи от Пернишко ще излязат още на 13 и 14 януари в съвсем всички обитаеми места, с цел да почетат празникa.

Международният фестивал " Сурва " в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден конгрес на Балканите. Фестивалът се провежда от Община Перник от 1966 година, а през 2015 година празникът " Сурва " е включен в Представителния лист на ЮНЕСКО на детайлите на нематериалното културно завещание на човечеството.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР