Над 200 българчета са били жертви на насилие в македонски

...
Над 200 българчета са били жертви на насилие в македонски
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Над 200 българчета са били насилвани в македонски училища

Над 200 българчета са били жертви на принуждение в македонски учебни заведения през предходната година. Някои от тях не са потърпевши физически, а душевен – били са унижавани и обиждани. Заради подобен тормоз тийнейджърка 30 дни не влиза в клас и учебното управление желае да я изключи. За това алармира пред Lupa.bg ръководителят на фондация „ Македония “ Виктор Стоянов.



" С момичето работи психолог, който фамилията й е наело. Учителите й не вършат нищо, с цел да се спре вербалното принуждение към нея ", изясни Стоянов.

По думите му в десетки учебни заведения в страната преподавателите наскърбяват българчетата, назовават ги „ татари “, „ простаци “ и прочие В други те са подложени на тормоз от връстниците си. „ 3-4 македончета атакуват наше дете. За тях няма след това наказване и експанзията продължава “, изясни Виктор Стоянов.

„ Повечето майки на невръстните жертви са пристигнали от България. Те са снахи в Северна Македония и това не се гледа с положително око от обществото. Задължително ще срещнем европейските институции с насилието над наши деца. Нека то да бъде вписано в техните отчети “, прикани ръководителят на фондация „ Македония “.

Етническата ненавист към българите е една от пречките за влизането на страната в Европейски Съюз. Това е маркирано в отчета на Европейската комисия против расизма и нетолерантността (ЕКРН) към Съвета на Европа.

" Случаи на принуждение против лица и организации на жители на Северна Македония, които се самоопределят като българи, са възниквали неколкократно. В същото време управляващите дават ход на отписване/закриване на някои съществуващи български културни сдружения ", се споделя в отчета.

Комисията показва, че съгласно лица, с които е разговаряла, езикът на омразата против българите е постоянно срещано събитие в Република Северна Македония.

Типичен употребен антибългарски стандарт е етикетирането на всички българи като " фашисти ". Друга необятно публикувана засегнатост е ориентирана към българките, представяйки ги като " евтини проститутки ".

Припомня се случай на език на омразата на футболен мач на националните тимове на Северна Македония и България на 26 септември 2022 година в Скопие.

Антибългарските прояви на принуждение в последно време будят сериозна паника, показва Комисията в отчета си и напомня случая на палеж на Българския културен център в Битоля " Иван Михайлов " на 4 юни 2022 година

Също по този начин отбелязва, че през октомври 2022 година откриването на Българския културен клуб в Охрид " Цар Борис III " е трябвало да се организира с полицейско наличие поради митинги, а по-късно е имало две набези против клуба, при второто и пукотевица с огнестрелно оръжие, до момента в който в постройката е имало посетители.

Комисията обръща внимание и на случая, при който през януари 2023 година бе пребит секретарят на Българския културен клуб " Цар Борис III " Християн Пендиков. 

ЕКРН отбелязва със угриженост, че през март 2023 година управляващите в Северна Македония отхвърлиха настояването на Българския културен клуб " Цар Борис III " в Охрид да резервира името си, а регистрацията на Българския културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля бе заличена.

Комисията предлага на управляващите в Северна Македония да продължат да заемат безапелационна социална позиция, като осъждат всички форми на принуждение против лица, които се самоопределят като етнически българи или против техните организации, както и да подсигуряват, че управляващите на локално равнище вършат същото, се показва в отчета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР