Над 200 000 тона медицински отпадъци, голяма част пластмасови, са

...
Над 200 000 тона медицински отпадъци, голяма част пластмасови, са
Коментари Харесай

СЗО: Пандемията е „издигнала планина“ от медицински отпадъци

Над 200 000 тона медицински боклуци , огромна част пластмасови, са се натрупали по целия свят вследствие на коронавирусната пандемия, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, базирайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Според оценките на СЗО милиардите имунизации от началото на пандемията са генерирали минимум 144 000 тона употребявани игли , спринцовки и контейнери за медицински боклуци.

В допълнение единствено за интервала сред март 2020 година и ноември 2021 година Организация на обединените нации са доставили 87 000 тона защитно облекло .

Тестовете за ковид съдържат до 2600 спомагателни тона боклуци и 731 000 литра химически боклуци. Защитните маски за персонална приложимост не са включени в оценките, означават от СЗО.

" COVID-19 накара света да се замисли за пропуските и подценяваните аспекти на потока от боклуци и метода, по който произвеждаме, използваме и изхвърляме ресурсите си за опазване на здравето през целия си живот ", съобщи Мария Нейра , началник на отдела за околна среда, изменение на климата и опазване на здравето в СЗО.

Организацията насочи апел за тактики за отбрана на хората и околната среда от погрешно изхвърлени защитни дрехи, проби и такъми за имунизация.

Още преди пандемията СЗО предизвести, че една трета от всички здравни заведения не са в положение да изхвърлят вярно отпадъците си.
Допълнителните боклуци, свързани с Коронавирус, съставляват риск за здравето и средата на медицинските служащи и хората, живеещи наоколо до местата, където те се изхвърлят, допълват от СЗО.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР