Над 20 свидетели са разпитани досега по разследването срещу криптоплатформата

...
Над 20 свидетели са разпитани досега по разследването срещу криптоплатформата
Коментари Харесай

Свидетели по разследването срещу Nexo ще бъдат включени в програма за защита

Над 20 очевидци са разпитани до момента по следствието против криптоплатформата Nexo, разпити се организират и сега. Някои от очевидците са изразили опасения за своята сигурност, те ще бъдат включени в програмата за отбрана на очевидци, заяви заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов.
Повдигнати са обвиняване на четирима души за присъединяване в незаконна група за изпиране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. На двама от тях е наложена парична гаранция от 1 млн. лв., други двама се търсят, в това число ръководителят на групата.

По думите на Сарафов, съгласно гранична полиция, те не са напускали страната, само че има доказателства, че не са в България. Назначени на четиримата са данъчни проверки, както и на обвързваните с тях физически и юридически лица.
Действията по следствието са почнали септември 2022 година, то се води от огромен екип следователи, прокурори и чиновници на ДАНС. Установено е, че досега платформата Nexo е употребена от над 660 хиляди адреса на криптоактиви, осъществени са над 4 млн. транзакции, осъществени в криптовалута. Общата стойност на осъществените преводи е над 94 милиарда $ – към Nexo и от компанията. Също по този начин има доказателства за преводи към човек, махленски в терористична активност, открит от израелските секрети служби. 
Установени са още преводи на Nexo към разнообразни адреси в криптоборси, свързани с разнообразни киберпрестъпления. Има доказателства, които сочат към опити за манипулиране на пазари на криптовалути. Събрани са данни за 23 преводи към адреси на групата от компании Nexo, от глобена от Европейски Съюз криптоборса в Русия. Работата по случая продължава с изпращане на молби за правна помощ от непознати страни и други дейности. По следствието е работено взаимно с английската организация за битка с престъпността, както и в съдействие със Съединени американски щати и други страни.

„ Има данни, че обвинените имат огромни финансови благоприятни условия. Знаем, че те разполагат с извънредно скъпи парцели в Дубай, Бахамите и Карибските острови, имат яхти, на един от претърсените адреси са открити 35 картини, измежду тях на Пикасо, Дали и Матис, които ще бъдат дарени на Националната художествена изложба. Ще бъде назначен по делото интернационален финансово-технологичен одит на активността на Nexo “, заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева.
По време на конференцията беше обявено от прокуратурата, че съгласно свидетелски показания е имало среща, преди към половин година, в Министерството на финансите, проведена от някогашен министър на финансите, на която са участвали сдружения, занимаващи се с криптовалута. Установява се кои лица са участвали. Целта е била да се разиска по какъв начин система за разплащане „ Борика “ може да се вкара разплащане с криптовалута.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
13 Яну 20231413 Яну 202330413 Яну 202329613 Яну 20237713 Яну 20239713 Яну 2023751КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023269511 Яну 202368911 Яну 202355228 Дек 2022850
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР