Над 20% от уличните ремонти в София, направени от 2015

...
Над 20% от уличните ремонти в София, направени от 2015
Коментари Харесай

Над 20% от уличните ремонти в София дават дефекти още в гаранция

Над 20% от уличните поправки в София, направени от 2015 година до момента, са дали недостатъци още в гаранционния период. Това излиза наяве от информация на Столичната община, предоставена в отговор на запитване на общинския консултант от Реформаторския блок Стефан Марков. Според данните на общината от 53 завършени контракта за ремонт по 12 е имало проблеми, които са отстранени за сметка на изпълнителите. По някои от плановете дефектите са повече от един.

В статистиката не влизат течащите към момента планове за реорганизация на бул. " Ал. Дондуков " и на бул. " Монтевидео ". Ремонтът на бул. " Ал. Дондуков " е един от най-критикуваните в София, а предходната неделя се наложи той да бъде ремонтиран, поради разбъркване на към този момент поставените павета в сектора от Министерския съвет до ул. " Г. С. Раковски ". Освен това работата по булеварда се забави и вместо през септември се чака придвижването по него да бъде пуснато най-късно до 20 ноември.

Като недовършен е посочен и планът за слагане на два асансьора към подлеза при някогашния хотел " Плиска ", само че по него има забавяне от предварителния график и се чака глоба.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изясни, че няма чадър над неприятно работещи компании и напомни, че през последните години за некачествени поправки са наложени наказания за над 2 млн. лв.. Според справката на общината точната сума е над 2.73 млн. лева Санкциите са % от парите по договорите на компаниите. Отделно за некачествената работа не се заплаща, изясняват от общината.

От наложените санкции близо 780 00 лв. са по договорите за настоящо поддържане на улиците в града . В развой на преустановяване са два от тях - на " ПСТ Груп " и на " Пътища и уреди ".

Останалите наказания са по 16 контракта за създаване и ремонт на улична инфраструктура . Сред тях най-голяма е глобата за " Ск-13 Трансстрой " за ремонта на трамвайното трасе по бул. " България ". Фирмата е санкционирана с над 606 000 лв. за некачествена работа. Консорциум към компания " Трейс ", която прави и ремонта на бул. " Дондуков ", е санкциониран с 419 000 лв. поради кръстовище на две равнища на булевардите " Сахаров " и " Ляпчев " в кв. " Младост ".

Глоба от 250 000 лв. има и за изпълнителя на ремонта на бул. " Витоша " от ул. " Гургулят " до ул. " Бяла църква ". Сумата обаче може да бъде изменена, защото приемането на обекта още не е завършило.

В листата с санкционираните е и компанията " Пътища и уреди ", която извърши ремонта на бул. " Шипченски проход " и бул. " Асен Йорданов ". Тя е глобена за некачествена активност със 125 000 лв.. Отделно компанията е преработила към този момент осъществена активност на стойност 500 000 лева Задържани са и банкови гаранции за 201 183 лв..

През идната година Столичната община възнамерява ремонт на тунела под НДК и възобновяване на бул. " Скобелев " , с цел да се реалокира трамвайното трасе, което беше издигнато там краткотрайно поради строителството на метрото. Ще продължи и разширението на бул. " Тодор Каблешков " и ремонтът на бул. " Монтевидео ". Работата обаче ще бъде оставена за пролетта. Предвижда се още повсеместен ремонт на Западен парк.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР