Над 20 организации на кипърските турци - опозиционни партии, граждански

...
Над 20 организации на кипърските турци - опозиционни партии, граждански
Коментари Харесай

Кипърски турци искат незабавно спиране на проект в Никозия, финансиран от Анкара

Над 20 организации на кипърските турци - опозиционни партии, цивилен сдружения, синдикати, обединени в обща платформа, ще заведат правосъдно дело с искане за неотложно прекъсване на план в Никозия, разгласен персонално от турския президент Реджеп Ердоган и финансиран от Анкара. Това бе обявено на извършеното през вчерашния ден шествие, в което се включиха стотици кипърски турци, съобщи БНР.

Протестната акция бе против построяването на нов внушителен комплекс в северната част на Никозия, което към този момент е в ход.

От новосъздадената платформа „ Не на комплекса “ считат, че той е „ противозаконен “, „ противоконституционен “, без нужните позволения и против ползите на кипърските турци.

Според изказване на учителските синдикати той е „ резултат от политиките на асимилация, прилагани от турските държавни управления “ в северната част на Кипър.

Със правосъдното дело „ ние желаеме да защитим нашата страна, воля, просвета и метод на живот “, декларират протестиращите.

Новият комплекс включва „ президентски замък “, постройка на „ Народното събрание “, джамия и „ национална градина “. Той ще коства към 2,5 милиарда турски лири (близо 140 млн. евро), обезпечени напълно от Анкара и осъществяването му е обещано на турска компания.

Турският вицепрезидент Фуат Октай съобщи по време на визитата си на острова в сряда, че тези, които се опълчват на реализацията на плана, ще се изправят против Турция.

Политици, цивилен деятели, публицисти разясниха изявлението му като открита опасност към кипърските турци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР