Над 2 600 ледници в Тибетското плато на Китай се

...
Над 2 600 ледници в Тибетското плато на Китай се
Коментари Харесай

Шокираща новина за ледниците в Китай ИНФОГРАФИКА

Над 2 600 ледници в Тибетското плато на Китай се топят с обезпокоително бърза скорост - и преди всичко измежду тях е „ Лахугу 12”. Всичките китайски ледници в планинската верига Силиан са застрашени от изгубване поради резултатите от световното стопляне показват учени, написа Труд бг.

Най-големият глетчер - „ Лахугу 12” се е свил с над 450 метра за последните 70 години, откогато китайски учени са построили станция, с цел да го учат.

Ледникът с повърхност 20 квадратни километра е изгубил към 7% от размера си за този интервал, с ускоряването на топенето в средата на 1980-те. Учените също по този начин показват паника за загубата на компактност на ледената завивка, която е изгубила 13 метра.

Тибетското плато дава началото на огромни азиатски реки като Яндзъ, и от време на време наричано „ Третият полюс” тъй като ледените му ресурси съдържат най-големят запас от питейна вода на планетата отвън полярните райони.

От средата на 1950-те междинната температура в района е от непрекъсната големина - 1,5 градуса по Целзий. Данни на Китайската академия на науките демонстрират, че отдръпването на ледовете се е ускорило с 50% в интервала 1990-2000 година, спрямо индикаторите за интервала сред 1956 година до 1990 година

Разтопената ледникова вода се влива в езера и предизвиква наводнения пролетно време и сухи лета, причинявайки съществени вреди на производителите на плодове и зеленчуци.

Експерти показват, че топенето на ледовете може да доближи върховата си точка в идващите 10 години, след което целият район може да изпадне във водна рецесия.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР