Над 2 000 българки не са потърсили правата си заради

...
Над 2 000 българки не са потърсили правата си заради
Коментари Харесай

Ново масово дело срещу опасни френски импланти

Над 2 000 българки не са потърсили правата си поради рисковите силиконови импланти, продавани години наред от френската компания PIP. Преди седем години гръмна един от най-големите медицински кавги, откакто се оказа, че компанията е пласирала импланти, цялостни с несертифициран гел. Проблемите излизат на бял свят година по-рано, откакто хирурзи сигнализират за прекомерно огромен % на спукани артикули. Последвалото следствие потвърдило, че доста от имплантите на PIP са точно с подобен гел, в пъти по-евтин от този, който се употребява за медицински цели. Въпреки това, те са се продавали, с помощта на уверение, издадено от немската компания за узаконяване на качеството ТЮВ. Именно заради тази причина, българският вносител на имплантите „ Дже и Ди Медикалс “, дружно с още двама дистрибутори, заведоха дело против немската компания. На 14 ноември 2013 година, съдът във френския град Тулон осъди ТЮВ да заплати обезщетение и на пациентите, и на дистрибуторите. Ново дело беше заведено през 2014 година, а в него се включиха над 20 000 пациентки от целия свят, в това число и 99 българки, а решението бе в тяхна изгода. На над 400 000 дами са били сложени импланти на френския производител, които от дълго време са спрени от пазара.

Много наши сънароднички не са се възползвали от опцията да получат обезщетение, която е изцяло действителна. Именно с цел да даде повече информация по този проблем, в България дойде френският юрист, който води делата през цялото време, Оливие Ометр. В София и в Бургас, той се срещна с пациентки, с цел да им обясни техните благоприятни условия.

„ Най-важното правосъдно решение, което стана при започване на тази година, е на френски арбитър, по отношение на ТЮВ, че пациентиките имат право на отплата. Съдът постанови, че всяка жена има право на обезщетение в размер на 3 000 евро “, разясни Ометр.

Това е минималната отплата, която може да бъде получена, посочи той. Всеки обособен пациент може да изиска в допълнение обезщетение, след консултация с медицински специалист.

Първите му срещи с българки по този мотив са били още преди три години, като Ометр прецизира, че тогава крайният ход на делата е бил единствено хипотетичен, тъй като сходни процеси са дълги и комплицирани. А и юристите се изправят против една огромна немска компания.

„ Но ние успяхме. И в този момент всички потърпевши българки могат да претендират за обезщетение за претърпените премеждия “, добави юристът.

Предстои да започва нова правосъдна процедура и точно по тази причина Оливие Ометр дойде у нас, с цел да разясни по какъв начин българките могат да се включат в нея. Делата се водят във Франция, а искащите да се включат заплащат единствено таксите, обвързвано с тях - към 300 лева Минималното обезщетение, което може да получи пациент, в случай че магистратите се произнесат в негова изгода е 3 000 евро, само че може и да надмине 10 000. Адвокатската компания взима % единствено при позитивно за клиента решение.

За тези, които не пръсъстваха на срещата, той предложи да се свържат с екипа му през Facebook страницата или да им пишат e-mail.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР