Над 18 млн. души – три пъти повече от официалните

...
Над 18 млн. души – три пъти повече от официалните
Коментари Харесай

България в Топ 5 на света по прекомерна смъртност. Ковид ли, кой ги погуби?

Над 18 млн. души – три пъти повече от формалните оценки, евентуално са умряли поради COVID-19, считат учени, представени от Би Би Си.

Докладът им идва тъкмо две години след оповестяването на пандемия от Световната здравна организация.

Петте страни с най-висока несъразмерна смъртност са Боливия, България, Есватини, Северна Македония и Лесото.

Коронавирус eкипът по въпросите на несъразмерната смъртност от Вашингтонския университет е проучил обстановката в 191 страни и територии в търсене на " същинския брой на световната смъртност ".

Някои от съдбовните случаи се дължат на вируса, а други са свързани със болестта. Това се дължи на обстоятелството, че COVID-19 може да утежни други съществували по-рано медицински проблеми – сърдечни или с белите дробове да вземем за пример.

Екипът пресмята така наречен несъразмерна смъртност – какъв брой души са умряли повече от предстоящото спрямо предходни години преди пандемията да удари.

За тази цел откривателите са събрали данни от разнообразни държавни уеб сайтове, World Mortality Database, Human Mortality Database и европейската статистическа работа " Евростат ".

Прекомерната смъртност се пресмята за интервала от началото на 2020 година до края на 2021 година Според проучването, оповестено в сп. " Лансет ", най-висока е цената в страни с ниски приходи в Латинска Америка, Европа, и субсахарска Африка. Но също по този начин и в по-богати страни като Италия и в елементи от Съединени американски щати, добавя БНР.

Ето и описът!

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР