Над 174 000 птици и около 4 000 000 яйца

...
Над 174 000 птици и около 4 000 000 яйца
Коментари Харесай

Над 174 000 кокошки и около 4 млн яйца ще бъдат унищожени заради птичи грип край Асеновград

Над 174 000 птици и към 4 000 000 яйца (около 240 тона) ще бъдат унищожени поради огнище н Инфлуенца в птицеферма край Асеновград. Птичият грип е открит за повторно на същото място в границите на към месец. По данни на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) е установила за трети път огнище на Инфлуенца по птиците в обекти на същата компания в интервала от април 2019 година до юни 2020 година. Първото е било оповестено на 05.04.19 година, а второто на 08.04.19 година На 05.06.20 година птичи грип бе засечен още веднъж във фермата. Тогава бяха евтаназирани към 72 000 кокошки носачки.
В началото на юни 2020 година на база повишена смъртност в обекта са взети проби от умрели птици за лабораторен разбор, резултатът от който е потвърдил съществуването на Инфлуенца по птиците, вариант H5N8, прецизират от БАБХ. Към днешна дата е ясно, че са изпратени проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите удостоверяват, че изолираният вариант е H5N8 и е еднакъв с варианта, провокирал епидемиите през предходните години в България. От организацията показват, че в случай че не бъдат подхванати всички ограничения по очистване на установеното огнище на птичия грип ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в животновъдните стопанства както на територията на област Пловдив, по този начин и в цялата страна.
Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във компанията БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лв.. При първичното разкриване на Инфлуенца във фермата край Асеновград притежателите показаха, че 4-те им халетата, в които се отглеждат животните, са разграничени едно от друго и болестта е намерено в 2 от тях. Евтаназирани са птиците, след което обектът е бил посетен от епизоотична комисия, която е направила оглед на място. Установено е, че няма по какъв начин да се подсигурява, че птиците от другите постройки нямат контакт, заради което се постанова кокошките и от останалите 3 халета да бъдат убити по човечен метод. Фирмата не е продавала създадените яйца от 30 дни. И макар, че не е потвърдено, че продукцията, инфектирана с птичи грип е рискова за хората, тя следва да бъде унищожена, за да не се допусне разпространяване по други птицеферми.
По непотвърдена информация, притежателите на обекта се пробвали да попречват дейностите на чиновниците от организацията. Твърди се също, че организирали митинг поради унищожаването на бизнеса им. Actualno.com се опита да се свърже с фермерите, с цел да чуе и тяхната позиция по проблема, само че безрезултатно към този момент. Никой не дава отговор на посочените два телефонни номера в контактите на формалния им интернет уебсайт. Екипът ни ще продължи да следи случая.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР