Над 172 000 работни места ще бъдат запазени по мярката

...
Над 172 000 работни места ще бъдат запазени по мярката
Коментари Харесай

Сачева: Обсъждаме промяна и удължаване на мярката 60/40 и след юни

Над 172 000 работни места ще бъдат непокътнати по мярката 60/40, заяви министърът на труда и обществената политика Деница Сачева пред Българска национална телевизия. „ Всеки ден заявките за приемане на помощи от тази мярка нарастват с към хиляда от работодатели, а това касае най-малко 7-8 хиляди служащи всекидневно “. За момента е ясно, че мярката действително резервира работни места, сподели министърът.

Според Сачева страната от дълго време е предложила мярката 60/0 посредством компенсациите за безработица, само че разликата е, че работодателят в тази обстановка няма по какъв начин да резервира своя служащ или чиновник, тъй като той ще напусне. „ Не е заслужено страната да поема 60 % от заплатата на служащия, а работодателят хем да държи служащия, хем нищо да не му дава “, добави министърът.

Последните заплащания по мярката ще бъдат направени на 30 юли според и предложенията, които сме създали – крайният период за кандидатстване по нея е 30 юни. Все още не сме изплатили всичко, което се дължи за април, май, и така нататък, по тази причина дано изчакаме с изчисленията. В момента МТСП разисква мярката да продължи да работи и след 30 юни, само че на този стадий към момента е рано да се каже за които браншове и в какви връзки. За момента на рецесията мярката е потребна и задържа равнищата на безработицата, счита още Сачева.

Държавата сме всички ние – и работодателите, и служащите, и всички не – би трябвало да мислим и за приходите в страната, а що се отнася до приходите на служащите – правилото е този да се резервират приходите и покупателната дарба на хората. Мярката ще претърпи промени и процентът на работодателя може да бъде понижен.

По отношение на компенсациите за безработни има какво да се промени и направи, сега се проучват разнообразни благоприятни условия, добави Сачева.

„ Не бих споделила, че завърналите се от чужбина, които са се записали за приемане на компенсации, са проблем за страната – те са към 2500 души. Ако са работили законово в непознатата страна и са имали трудов контракт, те могат да получават компенсации от страната, в която са работили. Голяма част от тях са се върнали у нас единствено за интервала на рецесията и чакат да се върнат в страните, в които са работили. Към момента не са проблем за бюджета на Фонд „ Безработица “, добави Сачева.

И удостовери, че има съществени сигнали – въпреки и малцина – за злоупотреби по мярката 60/40. „ В момента те се ревизират. Сигналите за злоупотреби са единични и са за това, че не са изплатени възнагражденията им в цялостен размер. Открихме и дребен брой хора, които са пътували с заявления за работа през КПП-тата, а пък имат регистрации като безработни или въобще нямат трудов контракт “.

Днес в Народното събрание ще се гледа предлагането още 30 дни неплатен отпуск да се смятат за трудов стаж и да се заплаща. В България има 220 хиляди деца в предучилищна възраст, и още към 600 хиляди в образователна възраст – от тях в случай че мярката за спомагателен отпуск би трябвало да е в интерес на към 300 хиляди деца, това са над 250 милиона лв. от бюджета, тъй че това е съществено перо и би трябвало да се създадат нужните планове и преценки какво да се направи, посочи Сачева.

Опитваме се да бъдем оптимално гъвкави и да отговаряме на изискванията, които всеки ден се подхващат – що се отнася до хората с увреждания, пенсионерите и други уязвими групи, там ограниченията работят и те няма да бъдат поставяни под въпрос. Що се отнася за работещите хора, които имат потребност от поддръжка – да вземем за пример по мярката за 375 лева има към 3000 души, които ще се възползват от нея. Но тя ще продължи и идващия месец. Икономически дейните хора не търсят помощ, а работа – уповавам се през лятото да можем да предложим повече занимания за децата – детски кътове, занимания навън, тъй като родителите към този момент са употребили отпуската си и би трябвало да бъдат подкрепени в грижите за деца до 14-годишна възраст, сподели още министърът.

В момента понижава броят на хората, които всекидневно се записват в Бюрата по труда, като приблизително към 3000 души дневно подават документи за обезщетение. Конкретно след рецесията с ковид се записват по към 1300 души дневно. Кадри се търсят в опазването на здравето, обществени услуги, в производството на храни и питиета, кол-центроле, в селското стопанство, в туризма, в логистиката.

Почти 28 хиляди теста би трябвало да бъдат направени на хора и личен състав в домовете за възрастни и хора с увреждания, като за момента има 89 души инфектирани, 5 умряла, а 39 от инфектираните са чиновници. Към момента централизация на болестта има единствено във Видин.

Индексирането на пенсиите няма да бъде отлагано, то е планувано за първи юли и пенсиите ще скочат с 6.7% тогава, подсети Сачева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР