Над 17 процента от жителите на Варненска област са живели

...
Над 17 процента от жителите на Варненска област са живели
Коментари Харесай

Жените във Варненско са по-застрашени от бедност в сравнение с мъжете

Над 17 % от жителите на Варненска област са живели под линията на беднотия през предходната година, оповестиха през днешния ден от Териториалното статистическо бюро в крайморския град.

По този индикатор районът е над междинното равнище за страната. Линията на беднотия в народен мащаб е 504,33 лв. средномесечно за всеки член на домакинство, като с под тази сума през 2021 година са живели 22,1 на 100 от българите.

Във Варненско дамите са по-застрашени от беднотия в съпоставяне със мощния пол. Относителният дял на дамите, живеещи в недостиг, е по-голям с 4,2 % по отношение на мъжете. В съпоставяне с 2020 година делът на бедното население в района понижава с 6,7 %.

От статистиката регистрират, че системата за обществена отбрана има значително значение за съкращаване на бедността. Данните за 2021 година демонстрират, че в случай че в приходите на семействата се включват пенсиите, само че се изключват обществените прехвърляния - компенсации, обществени и фамилни помощи и добавки, равнището на беднотия се покачва от 17,3 до 27,9 на  100.

 istock istock
Близо 55 % от варненци не могат да си разрешат отмора отвън дома, над 45 % не могат да посрещнат умерено, със лични средства, непредвидени разноски за неотложни поправки или замяна на някаква техника или мебели. Около 24 на 100 от живеещите в региона не си разрешават постоянна консумация на месо или риба, толкоз са и тези, които лимитират отоплението на жилището си заради липса на задоволително пари. 

Изчисляването на линията на беднотия измежду популацията в района по комбинирания знак, очакван в тактиката „ Европа 2030 “, демонстрира, че през 2021 година в риск от мизерия и обществено изключване са били 33,2 % от хората или малко над 156 000 души. Стойността на индикатора понижава с 2,1 % по отношение на 2020 година  В материални ограничения през предходната година в района са живели близо 33 на 100 от децата на възраст сред 1 и 15 години.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР