Над 17 млн. тона зърно са били изнесени през Черноморския

...
Над 17 млн. тона зърно са били изнесени през Черноморския
Коментари Харесай

Турция: Над 17 милиона тона зърно са изнесени от Украйна

Над 17 млн. тона зърно са били изнесени през Черноморския зърнен кулоар, за чието създаване Турция оказа помощ предходната година в опит да се предотврати евентуална продоволствена рецесия в изискванията на руско-украинската война, заяви Анадолската организация.

" Превозът на зърно от украинските пристанища продължава безвредно, както е планувано ", съобщи турското министерство на националната защита.

Според изказването на министерството до момента минимум 643 кораба, натоварени със зърно, са напуснали украинските пристанища, съобщи Българска телеграфна агенция.

През юли предходната година Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха в Истанбул съглашение за обновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари 2022 година

В Истанбул беше основан взаимен координационен център с присъединяване на чиновници от трите страни и Организация на обединените нации, който да управлява доставките.

Първият транспортен съд със зърно отплава на 1 август 2022 година от украинското пристанище Одеса по силата на историческото съглашение.

Турция, която е интернационално оценена за неповторимата си роля на медиатор сред Украйна и Русия, неведнъж е призовавала Киев и Москва да прекратят войната посредством договаряния, отбелязва организацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР