Над 1600 служители в Истанбулската община са свързани с терористични

...
Над 1600 служители в Истанбулската община са свързани с терористични
Коментари Харесай

Общината в Истанбул: 1600 служители са свързани с терористи

Над 1600 чиновници в Истанбулската община са свързани с терористични организации. Това бе открито при следствие, подхванато предходната година, заяви турското министерство на вътрешните работи, представено от в. „ Хюриет дейли нюз “.

Министерството на вътрешните работи осведоми, че са направени отчети, съгласно които 455 от чиновниците, наети в организации и компании, свързани с общината, са имали
контакти с групировката ПКК
(Кюрдска работническа партия), 80 – с лявоекстремистката Революционна партия и фронт за национално избавление (ДХКП-С), 20 – с Марксистко-ленинска комунистическа партия (МЛКП, обвързвана с ПКК). Други пък с ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация, която съгласно турските управляващи стои зад опита за прелом в страната през 2016 г.) и с други групировки.

В документално изказване на министерството на вътрешните работи се споделя, че комисия, формирана от осем души, е открила, че има данни за 1668 души, които са „ свързани с терористични организации “.

Тъй като кметовете на общините имат пълномощия да преценят дали общинските чиновници дават отговор на изискванията за назначение или не, в началото
ще бъдат подведени под наказателна отговорност,
в случай че бъде открито, че са назначили лица, които не дават отговор на изискванията.

Кметът на Екрем Имамоглу дефинира следствието като „ изфабрикувано “.

Разследването бе подхванато предходната година поради съмнения, че стотици хора, наети в общината, са свързани с терористични организации.

Лидерът на Партията на националистическото придвижване (ПНД) Девлет Бахчели съобщи, че Имамоглу би трябвало да бъде отхвърлен от поста му, в случай че бъде приет за отговорен. Бахчели добави, че
най-големият град в Турция
не би трябвало да бъде „ предаден на терористични организации “. Лидерът на кемалистката Народнопрепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу отбрани Имамоглу, като уточни, че обвиняванията са „ неоснователни “.

Турски съд осъди този месец кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, известен конкурент на президента Реджеп Тайип Ердоган, на над две години затвор. Беше му наложена възбрана за политическа активност поради засегнатост на публични лица. Решението на съда още не е влезнало в действие и се чака то да бъде обжалвано пред горна инстанция.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР