Над 160 полицаи в момента охраняват различни лица заради войната

...
Над 160 полицаи в момента охраняват различни лица заради войната
Коментари Харесай

Демерджиев: 160 полицаи охраняват различни хора. Много пъти висят по заведения, което е хабене на ресурс

Над 160 служители на реда сега охраняват разнообразни лица поради войната в прокуратурата. Дълбоко се колебая всички тези лица да имат потребност от такава защита. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на чуването му в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народно събрание.

Той уточни, че Министерство на вътрешните работи нямало никакво отношение и няма да бъде забъркано във войната в прокуратурата, макар че тя към този момент засягала ведомството.

„ Възлагат ни се голям брой задания след гърмежа по трасето на основния прокурор. След този случай интензивността на прокуратурата набъбна в пъти. Възлагат ни се голям брой интензивни процесуални дейности, огромен размер призовки, които би трябвало да разнасяме всекидневно на разнообразни лица, защото внезапно се засилва прокуратурата “, сподели вътрешният министър. Той акцентира, че тези дейности се постановат с актове на прокуратуратурата, които са наложителни.

„ Много пъти служителите на реда са поставяни в унизителното състояние да стоят в заведения, което е прахосване на запас “, добави той. Демерджиев означи още, че всяко едно от тези лица се охранява по-добре даже от него.

В тази връзка той прикани законодателят да вземе незабавни ограничения, с цел да не се обезкървяват силите на Министерство на вътрешните работи и да се слага в риск защитата по публичния ред поради създалата се обстановка.

На въпрос, какви са критериите за защита на обещано лице, министърът сподели, че това са несвойствени пълномощия, които се разпореждат от прокуратурата на Министерство на вътрешните работи.

„ Рядко в постановленията има претекстове какво постанова да се охраняват лицата от наши чиновници. Нещо повече – не престават да идват нови постановления “, посочи вътрешният министър.

„ Следим процесите с миграцията доста деликатно. Имаме проект да засилим патрулите по границата, в това число и от екипи на жандармерията. Предприемаме ограничения за застраховане на коли за „ Гранична полиция “ и създаване на интегрираната система за наблюдаване от 110 км. Имаме уверението, че ще бъдем доста подкрепени от Европейска комисия “, заяви Демерджиев. По думите му ограниченията давали забележителен резултат.

„ За момента се оправяме. Има индикации, че е допустимо да се включат и други държави-членки на Европейски Съюз за подкрепяне на защитата на границата ни “, добави Демерджиев. Той регистрира, че през днешния ден нямаме хванат нито един незаконен мигрант. Въпреки това призна, че има известна динамичност на миграционните процеси.

„ Границата ни е външна на Европейски Съюз и опазването ѝ не е единствено наш приоритет, а на всички държави-членки. Това към този момент се осъзнава и защитата ѝ става приоритет “, съобщи той.

Пред Би Ти Ви Демерджиев сподели, че „ от дълго време живеем в две паралелни страни “.

„ Дълго време насрещната теза бе, че няма проблеми и би трябвало да оставим самостоятелната правосъдна власт да работи. Сега обаче истината лъсна “, уточни той.

„ Това, което следим, е върхът на айсберга. Има доста хора, които вземат решение човешки ориси, без да им мигне окото против пари и въздействие. Тези случаи будеха неодобрение измежду хората “, разяснява Демерджиев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР