Над 16 хиляди са подадените до момента заявления за гласуване

...
Над 16 хиляди са подадените до момента заявления за гласуване
Коментари Харесай

Над 16 000 заявления са подадени за гласуване на 2 октомври в чужбина

Над 16 хиляди са подадените досега заявки за гласоподаване в чужбина на изборите на 2 октомври. Най-много са заявките подадени в Турция - над 10 хиляди. България към този момент е получила позволение от 48 страни за провеждането на парламентарния избор, съобщи БНР.

Постоянният секретар на министерството на външните работи Иван Кондов заяви, че чешките управляващи не са разрешили разкриване на секции отвън българското посолство в Прага.

" Получихме и писмен отвод, тъй че за жалост, ще би трябвало да намерим метод всички, които желаят да гласоподават, да се насочат към посолството ни в Прага. Търсим вид да образуваме даже три секции в посолството. По отношение на заявките - имаме над 16 000 заявки. Искам да прикани българските жители да подават оптимален брой заявки, тъй като това ще облекчи и форсира процеса на гласоподаване. След отпадането на Закона за изключителното състояние няма да може да се гласоподава с персонални документи, чийто период на годност е изминал ".

На този стадий не се планува разкриване на секции за гласоподаване в Украйна.

Служебното държавно управление е почнало процедура по разкриване работата на дипломатическата ни задача в Киев, уточни заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

" Това става на база на отчет на външния министър до служебния министър председател. На базата на този утвърден отчет, най-вероятно при започване на месец септември, ще замине първата група, която ще възвърне работата на нашето дипломатическо посланичество в Киев, несъмнено, в случай че изискванията разрешават. На този стадий няма позволение за отваряне на генералното консулство в Одеса, защото изискванията там не разрешат да действа обикновено дипломатическо посланичество. Ако нещата вървят по проект, най-вероятно до края на месец септември ще замине и втората група и нашето посолство ще действа обикновено, несъмнено в оптимално възможни граници във военна конюнктура. "

Снимка: БГНЕС
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР