Над 16 000 са педагогическите специалисти до 35-годишна възраст в

...
Над 16 000 са педагогическите специалисти до 35-годишна възраст в
Коментари Харесай

Над 16 000 са учителите до 35 години в образованието ни

Над 16 000 са педагогическите експерти до 35-годишна възраст в системата на образованието към тази образователна година. Това заяви Полина Фетфова, шеф на отдела " Квалификация и кариерно развиване " в дирекцията " Политики за стратегически развиване, подготовка и кариерно развиване " в Министерството на образованието и науката (МОН), заяви пресцентърът на МОН.

Полина Фетфова взе участие в конференция, отдадена на квалификацията на учителите, проведена от Синдиката на българските учители. Тя регистрира, че през последните години се следи позитивна наклонност към увеличение на младите фрагменти в образованието.

Имаме растеж на влезлите в системата и би трябвало да продължим да развиваме политиките за подготовка на учителите. Сред предпочитаните тематики в тази посока през образователната 2022/2023 година са плановото основано образование, работата в екип и новаторските способи на работа. Дигиталните компетентности не са просто умения за потребление на цифрово устройство, а опция за убеденост при работа в цифрова среда и узаконяване, съгласно европейската рамка за цифрова подготвеност. Това бихме желали да продължим и отсега нататък, сподели Фетфова.

Тя заяви още, че към образователната 2022/2023 година учителите са минали през над 1,2 млн. образования за продължаваща подготовка, които са добра основа за структуриране процеса на подготовка и добър опит за педагогическите експерти в бъдеще да избират положителните стратегии и образования за повишение на компетентностите им.

През 2019 година, когато още я нямаше пандемията от COVID-19, 681 педагогичен експерти са имали образования в Националния център за повишение на квалификацията на педагогическите експерти, сподели неговият шеф Димитър Асенов.

Той добави, че през 2022 година в центъра са били подготвени шест пъти повече педагогичен експерти - учители и шефове на учебни заведения. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР