Над 16 000 българи са починали от рак през 2023

...
Над 16 000 българи са починали от рак през 2023
Коментари Харесай

Над 16 000 българи са починали от рак през 2023 г.

Над 16 000 българи са умряли от рак през 2023 година Това демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ), бяха показани при откриването на Българския народен конгрес по онкология с интернационално присъединяване. Форумът се провежда годишно от Българското онкологично научно сдружение (БОНД), като тази година се организира от 10-ти до 12-ти октомври в София, оповестяват уредниците.

Събитието служи като платформа за водещи онколози, откриватели и здравни експерти да споделят познания, опит и хрумвания. Освен локални представители, в конгреса вземат участие и голям брой изтъкнати задгранични специалисти.

И тази година събитието ще продължи три дни, през които ще бъдат застъпени настоящи тематики, свързани с рака на простатата, млечната жлеза, белия дроб, бъбрека, уротела, дебелото черво, главата и шията, ендометриалния карцином, щитовидния карцином, меланома и други Ще бъдат показани също по този начин модерни способи за диагностика и лекуване на рака.

„ Нов конгрес и нови благоприятни условия за надзор върху рака. За нас като медицински експерти е от значително значение да сме в крайник с последните научни разработки, с цел да можем да предоставяме на нашите пациенти най-хубавото допустимо лекуване “, сподели ръководителят на БОНД проф. доктор Асен Дудов при откриването на конгреса.

Проф. Дудов акцентира още, че медицината и науката не могат да се развиват изолирано от обществото и политическите процеси. Подобряването на качеството на живот на пациентите, претърпели рак, както и на тези, които са в интензивно лекуване, изисква подсилване на палиативните грижи, основаване на подобаващи рехабилитационни стратегии и подкрепяне на реинтеграцията на претърпелите онкологични болести.

„ Над 150 000 души в страната са с приета трайно понижена продуктивност заради ракови болести, което демонстрира колосалната обществена значителност “, добави проф. Дудов.

През последните няколко години Българското онкологично научно сдружение взе участие интензивно в редица начинания, свързани с битката с раковите болести и повишение на информираността измежду обществото, подкрепяйки световните старания на UICC – Международния съюз за надзор на рака, чийто формален член е БОНД.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР