Над 16 000 българи са починали от рак през 2022

...
Над 16 000 българи са починали от рак през 2022
Коментари Харесай

Над 16 хиляди българи са починали от рак през 2022 г., сочат данни на статистическия институт


Над 16 000 българи са умряли от рак през 2022 година, оповестяват от Българското онкологично научно сдружение, представени от Българска телеграфна агенция. Те се базират на данни от Националния статистически институт (НСИ), показани при откриването на Българския народен конгрес по онкология с интернационално присъединяване, който тази година се организира в София.

По данни от Доклада за световните трендове в онкологията през 2023 година на IQVIA Institute For Human Data Science, представен от организацията, броят на лекуваните пациенти с раково заболяване в международен мащаб нараства приблизително с 5% през последните пет години. Очаква се и спомагателен растеж през идващите пет години, защото достъпът до нови медикаменти се уголемява.

" Европейският проект за битка с рака е доказателство за груповия ангажимент, който имаме за понижаване на бремето на рака, и е наша отговорност да възприемем и използван другите съставни елементи на този проект в България ", съобщи проф. доктор Асен Дудов, ръководител на сдружението, представен от Българска телеграфна агенция.

Планът обгръща съставените елементи за предварителна защита, ранно разкриване, лекуване и възстановяване на качеството на живот на пациентите. За да се подсигурява осъществяването на тактиките за предварителна защита на локално равнище, напъните би трябвало да се съсредоточат върху контрола на другите рискови фактори за поява на рак, като за задачата е належащо разширението на стратегиите за имунизация и насърчаването на здравословен метод на живот, добави Дудов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР