Над 16 000 българи са починали от рак през 2022

...
Над 16 000 българи са починали от рак през 2022
Коментари Харесай

Българско онкологично научно дружество: През 2022 година над 16 000 българи са починали от рак

Над 16 000 българи са умряли от рак през 2022 година Това оповестиха от Българското онкологично научно сдружение, базирайки се на данни от Националния статистически институт (НСИ), които бяха показани при откриването на Българския народен конгрес по онкология с интернационално присъединяване. Форумът се провежда годишно от научното сдружение. Тази година конгресът е в София.

Участниците разискват актуалните подходи към рака на белия дроб, на млечната жлеза, на гастроинтестиналния тракт, уротелния карцином, колоректалния карцином, простатния карцином, малигнения меланом и други, както и контрола на раковите болести.

Европейският проект за битка с рака е доказателство за груповия ангажимент, който имаме за понижаване на бремето на рака и е наша отговорност да възприемем и използван другите съставни елементи на този проект в България, сподели по време на откриването на конгреса проф. доктор Асен Дудов, ръководител на сдружението. Планът обгръща съставените елементи за предварителна защита, ранно разкриване, лекуване и възстановяване на качеството на живот на пациентите с рак. За да се подсигурява осъществяването на тактиките за предварителна защита на локално равнище, напъните би трябвало да се съсредоточат върху контрола на другите рискови фактори за поява на рак, като за задачата е належащо разширението на стратегиите за имунизация и насърчаването на здравословен метод на живот, добави лекарят.

За задачите на ранното разкриване на рака, с изключение на вложения в здравна инфраструктура, е необходимо основаването и популяризирането на общонационални стратегии за скрининг на постоянно срещаните типове рак, ориентирани към рискови групи от популацията, както и повишение на публичната информираност за смисъла на постоянните профилактични прегледи и скрининга за разкриване на рака в ранен етап, добави проф. Дудов. 

По данни от Доклада за световните трендове в онкологията през 2023 на IQVIA Institute For Human Data Science броят на лекуваните пациенти с онкологични болести в международен мащаб нараства приблизително с 5 % през последните пет години, като се чака в допълнение повишаване през идващите пет години, защото достъпът до нови медикаменти се уголемява.

Подобряването на качеството на живот на пациентите, претърпели рак, както и на пациентите на интензивно лекуване, постанова подсилване на услугите за палиативни грижи, създаване на подобаващи стратегии за рехабилитация, както и реинтеграцията на претърпелите раково заболяване, уточни още проф. Дудов. 

През септември проф. Дудов взе участие в Световна конференция за рак на белия дроб, която се организира в Сингапур. Форумът беше проведен от Международната асоциация за проучване на рака на белия дроб, чиято задача е изкореняването на всички форми на болестта.

Българското онкологично научно сдружение сплотява експерти от всички онкологични сфери – хирургия, лъчетерапия, здравна онкология, както и експерти от други специалности, свързани с онкологията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР