Над 1500 са участниците от България и чужбина за откриването

...
Над 1500 са участниците от България и чужбина за откриването
Коментари Харесай

Над 1500 участници в откриването на Пловдив-Европейска столица на културата

Над 1500 са участниците от България и чужбина за откриването на семейството на Пловдив като Европейска столица на културата.

На огромна сцена в центъра на града ще бъде пресъздадена огромна и цветна метафора на всички съществени тематики от програмата на " Пловдив 2019 " и тяхното свързване под мотото " Заедно ". Спектакълът е озаглавен " Ние сме всички цветове ".

Сред изявените реализатори са Теодосий Спасов, Валя Балканска, немският музикант и продуцент на електронна музика Шилер.

Заради събитието се вкарват ограничавания за придвижването в част от централната зона на Пловдив.

Европейските столици на културата са едни от най-разпознаваните планове наЕС. Инициативата стартира през 1985 година с предлагането на тогавшния гръцки министър накултурата Мелина Меркури.

Идеята е градовете да се слагат в сърцето на културния живот на Европа. Гражданите могат да вземат присъединяване в дейностите, които не престават цяла година.

Титлата Европейска столица на културата носи нов живот в градовете, засилвайки тяхното културно, обществено и икономическо развиване. Много от тях, като Лил, Глазгоу и Есен демонстрираха, че тази купа може да е огромна опция да възстановят техните градски центрове, носейки креативност, гости и интернационално самопризнание.

Столиците на културата акцентират благосъстоянието на европейското културно многообразие и оферират пресен взор към споделената история и завещание. Те разпространяват взаимното съгласие и демонстрират по какъв начин универсалният език на творчествотo отваря Европа към културите в целия свят.

Всички членки на Европейски Съюз, както и страните претенденти и евентуални претенденти за члество в Европейски Съюз и Европейската асоциация за свободна търговия/Европейското икономическо пространство, участващи в стратегия " Творческа Европа " могат да бъдат домакини на самодейността Европейска столица на културата.

Столиците през 2019 Под мотото " Заедно ", програмата за Пловдив 2019 включва град Пловдив и целия Южен Централен район на България, както и Варна, София и Велико Търново.

Тя включва повече от 300 плана, като да вземем за пример фестивали, шоута в огромен мащаб и планове основани в общности, структурирани към 4 тематики (Сливане, Трансофрмирне, Възраждане и Релаксиране). Те са свързани с присъщите черти на Пловдив, историята му, културното му завещание, както и провокациите пред града.

През годината едно от тепетата на Пловдив ще бъде превърнато във краткотраен детски град (проект " Детски град " ).

Градът ще предложения посетитетите да открият кирилицата посредством разнообразни изложения и семинари ( " Кирилизация " ). Ще бъде показана европейска продукция на тематика миграция, взаимно продуцирана от театри от Западните Балкани ( " 2019: " Европейска авантюра " ).

Другата европейска столица на културата за 2019 година е италианският град Матера. Под мотото " Отворено бъдеще ", Матера 2019 чества прямотата като основен детайл за размисъл за груповото бъдеще на европейското общество, със специфичен фокус върху общественото и културно приобщаване и взаимните нововъведения.

По-интересните събития включват " Ars Excavandi ", съвременен взор върху историята и културата на скритата архитектура; " Препрочитане на Ренесанса ", странствуване през артистичното минало на Базиликата и Апулия; и " Поезия на простите цифри ", ревю за основната роля на математиката при работата на артистите през вековете.

Матера ще сложи и първия театър навън на операта " Селска чест " в съдействие с Театро Сан Карло.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР