Над 150 жени, участвали в демонстрация в Истанбул в петък

...
Над 150 жени, участвали в демонстрация в Истанбул в петък
Коментари Харесай

Турската полиция арестува над 150 жени по време на шествие за равни права

Над 150 дами, взели участие в проява в Истанбул в петък вечерта във връзка Международния ден за битка с насилието над дамите, са били задържани. Това заяви Българска телеграфна агенция в събота.

По данни на уеб страницата „ Т24 “ демонстрацията е била проведена по самодейност на женски сдружения макар възбрана на градските управляващи срешу провеждането ѝ.

Много дами са се събрали в центъра на Истанбул и са провели спокойно шествие, почнало от централния бул. Бейоглу и стигнало до площад Таксим. Протестиращите са носили плакати с надписи ”Не на убийствата на дами “, „ Спрете издевателствата “, ”По-строги закони против причинителите на убийства “.

„ Т 24 “ оповестява, че полицията е използвала принуждение над демонстрантките и са избухнали конфликти. 154 дами са били задържани, измежду арестуваните има и журналистки. Твърди се, че има ранени, само че не се оповестява какъв брой. Полицията е блокирала площад Таксим.

В Турция са убивани стотици дами всяка година. Групата " Ще спрем убийствата на дами " стартира да разгласява данни за смъртните случаи от новинарските материали и от фамилиите на жертвите, откакто държавното управление признава, че не поддържа формален указател, написа " Гардиън ".

По нейни през 2019 година в Турция са били убити 474 дами, а за първите 10 месеца на 2022 цифрата е 275 .

През 2020 година турският президент Реджеп Тайип Ердоган страната от. Тя епо самодейност на Съвета на Европа и има за цел попречване, правосъдно гонене и унищожаване на домашното принуждение и насилието над дами.

„ Гаранцията за правата на дамите са в настоящите закони. Нашата правосъдна система е задоволително динамична и задоволително мощна, с цел да приложи нови разпореждания, в случай че е належащо “, заяви тогава в Туитър министърът на фамилията, труда и обществената политика Зехра Зумрут, само че не уточни ясна причина за отдръпването.

Много консерватори в страната са враждебно настроени към правилото за тъждество на половете, застъпен в документа, и нападат конвенцията с довода, че тя предизвиква хомосексуалността.

С сходен мотив София се отхвърли да я ратифицира, откакто Вътрешна македонска революционна организация и Българска социалистическа партия показаха текста като проводник за пробутване на гей бракове и " трети пол ", въпреки че конвенцията загатва единствено " мъже " и " дами " и няма общо с въпросите на еднополовото общуване.По-късно Конституционният съд реши, че документът опонира на главния закон.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР