Над 150 000 тона опасни и неопасни отпадъци са внесени

...
Над 150 000 тона опасни и неопасни отпадъци са внесени
Коментари Харесай

Големият бизнес с вноса на отпадъци

Над 150 000 тона рискови и неопасни боклуци са импортирани за оползотворяване в България за година (основно за изгаряне за произвеждане на енергия). Последната публична статистика е за 2017 година, демонстрират данните на Евростат. В последните години най-вече отпадъци у нас идват от Италия и Англия. От тези страни главно се внася и така наречен RDF – боклуци, които се употребяват като гориво главно от циментовите фабрики в страната, а от скоро и от топлофикации, свързвани с предприемача Христо Ковачки.

В тази статистика не влизат боклуци, които могат да се рециклират и се внасят в страната по други правила. Отново съгласно статистика на Евростат за търговия с рециклируеми боклуци през 2018 година в България са импортирани близо 282.6 хиляди тона такива отпадъци. В това число влизат пластмаса, хартия и картон, както и метали, в това число благородни. За 2017 година цифрата е 219.4 хиляди тона.

Липсва публична статистика за импортираните за оползотворяване (основно посредством изгаряне) отпадъци в България през 2018 и 2019 година Единствените данни са от отговор на към този момент някогашния екоминистър Нено Димов по време на парламентарния надзор от преди няколко месеца. Тогава той споделя, че за 2018 година в България са импортирани 85 хиляди тона боклуци за енергийно оползотворяване. Преходната година количеството е към 72 хиляди тона. През 2017 година към момента позволения за изгаряне на боклуци имат единствено циментовите фабрики. През 2018 година с разнообразни процедури такива получават и няколко от централите, свързани с Ковачки. Според данните на екоминистерството тогава едвам 3% от импортираните боклуци били изгорени в ТЕЦ-овете. Към тях обаче се появяват площадки за депозиране на отпадъци, които официално или не са свързани със самите централи.

През лятото се появиха и фотоси на складираните бали с боклуци, както и подозрения, че те са предопределени за изгаряне в централите. Проверките, провокирани от публичния интерес и неодобрение по тематиката, демонстрираха, че нарушавания има. В последния месец по тематиката се задействаха и полиция, и прокуратура, откакто в италианските медии се появи информация за опит за противозаконен експорт на отпадъци от Италия за България. Към момента резултатите от акциите са по-скоро спорадични, само че демонстрират, че проблем има и той евентуално е от години. А до него се стига поради неналичието или отхвърли от надзор и формалните инспекции, които се вършат главно по документи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР