Над 140 деца се включиха в общо три лагера край

...
Над 140 деца се включиха в общо три лагера край
Коментари Харесай

Над 140 деца на лагер край Бачковския манастир

Над 140 деца се включиха в общо три лагера край Бачковския манастир това лято. В съпоставяне с предходната година броят на лагеруващите е двойно по-голям. Единият от лагерите бе напълно набожен, отдаден на християнските порядки, обичаи и традиции.
Децата бяха отседнали в самия манастир за към 14 дни. Лагерниците сформираха една сборна група от 30 малчугани от София, Русе, Разград, Попово, Търговище.
Всички те посещават Неделно учебно заведение в своите енории, по тази причина главната задача, с която се занимаваха в Бачковската света обител, бе ежедневното осъществяване на открити часове по вяра. Малките християнчета участваха и на църковните литургии в храма. Запознаха се от близко с монашеския метод на живот. Останалите 110 деца участваха в скаутски лагер, проведен от Националната скаутска организация. Те бяха разграничени в две групи и лагеруваха в продължение на седем дни.
Лагерниците бяха разположили палатки на територията на лагера над Бачковския манастир. Програмата на децата тук включваше най-вече скаутски занимания, като им бе изнесена една обща лекция, която описа историята на Светата обител. „ Тази година децата бяха на палатков лагер на поляната, защото лагерните здания не са годни за прилагане все още. Това потвърдиха и няколкото осъществени механически експертизи. Мястото е оградено и обезопасено, тъй че децата да нямат достъп до постройките. “, сподели за игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон .
Той изясни, че се водят договаряния с Министерството на образованието и науката и до началото на октомври тази година се чака финалното решение на Министерски съвет по отношение на това, собствеността на постройката да бъде върната на Светата обител.
Към момента тя се води на държавното сдружение „ Ученически столове и отдих “. Идеята е в най-кратък период лагерът да стане настоящ за целия ваканционен интервал. За задачата ще се наложи цялостното сабаряне на постройките, защото не подлежат на ремонт, и построяването на нови, безвредни и пригодени за прилагане от деца. Религиозният лагер край Бачковския манастир се организира за трета поредна година.
Той бе напълно за сметка на Светата обител. Скаутският лагер се състоя за първи път и децата употребиха безплатно терена, на който разположиха палатките си, вода, еко тоалетни. Малчуганите се хранеха най-вече с био артикули – месо, плодове и зеленчуци - от фермата на манастира, като всяко дете заплащаше по 9 лв. за ден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР