Над 140 000 декара слънчоглед бяха унищожени от нашествие на

...
Над 140 000 декара слънчоглед бяха унищожени от нашествие на
Коментари Харесай

Над 140 000 декара слънчоглед са унищожени от щурци

Над 140 000 декара слънчоглед бяха унищожени от настъпление на щурци в Ямболско, оповестява БиТиВи. Най-големи са вредите в село Болярско. Наложило се площи да бъдат засети наново поради нашествието на щурци, които са унищожили към 70-80% от растенията, а това усилва фрапантно разноските на земеделските производители с към 20 лева на декар, съобщи ръководителят на земеделската кооперация Стоян Александров.

Александров посочи, че добивът ще бъде доста по-малък, тъй като е изпуснато положителното време за посев.

Сходен проблем има и аграрни производител от село Скалица. „ Презасяхме към 2000 декара, които сега занапред се пробват да излязат. Разходите са над 30 000 лева, които не знам дали ще може да се върнем на този стадий “, сподели Андон Чемширов. Той предвижда реколтата да е по-ниска с 20-30%.

Заместник-кметът на община Тунджа Татяна Стоева сумира загубите, изчислявайки, че са наранени „ фрапантно 140 000 декара за салата за 16 села ".

„ При всички положения приготвяме едно писмо до Министерството на земеделието, до регионален шеф, тъй като би трябвало да се направи национална стратегия за справяне с щуреца пустинник. Определено желаеме напръскване с хеликоптер или напръскване със аероплан. Това ще решат те, само че това е бедствено състояние за нас, за общината ", сподели Стоева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР