Над 130 хил. потомци на сефарадски евреи, изгонени от Испания

...
Над 130 хил. потомци на сефарадски евреи, изгонени от Испания
Коментари Харесай

Над 130 хил. евреи кандидатстваха за испанско гражданство

Над 130 хиляди потомци на сефарадски евреи, изгонени от Испания през 1942 година, са кандидатствали за поданство. Това заяви правосъдното министерство в Мадрид, представено от " Ройтерс ".

Над половината от 132 226 заявки са постъпили в последния месец, с доближаване на крайния период. Потомците на сефарадски евреи имаха общо 4 години да го създадат. Повечето молби са от Латинска Америка - главно Мексико, Колумбия и Венецуела.

Те имаха опция да запазят досегашното си поданство. Единственото належащо бе да потвърдят произхода си посредством фамилно име, знание за езика или родословието.

С библейския топоним Сефарад евреите на Иберийския полуостров го отбелязват още по времето на Римската империя. По-късно Сефарад става наименование и за Испания.

До края на 15 в. близо 300 хиляди евреи живеят в Испания. Т. нар. крале католици - Исабел и Фернандо - прогонват тези евреи и мюсюлмани, които не желаят да одобряват католицизма. Голяма част се заселват в началото в региона на Средиземноморието и Близкия изток.

В Израел сефарадските евреи са към една четвърт от популацията. Испанският в. " Ел Паис " обаче означи в понеделник, че таман за тях испанското поданство се е оказало най-недостижимо частично поради езиковата преграда (говореният от сефарадските евреи ладино е извънредно непосредствен до испанския).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР