Над 129 млн. лв. ще бъдат предоставени за борба с

...
Над 129 млн. лв. ще бъдат предоставени за борба с
Коментари Харесай

МРРБ: Над 129 млн.лв. се осигуряват в подкрепа на болниците за борбата с коронавируса

Над 129 млн. лева ще бъдат предоставени за битка с разпространяването на COVID-19 и за поддръжка на лечебните заведения и здравната система при работа в условия на пандемични рецесии. Средствата се обезпечават от новия инструмент на Европейски Съюз – REACT-EU. Те ще се отпускат по ръководената от Министерство на регионалното развитие Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, оповестиха от ведомството. Управляващият орган на програмата разгласява през днешния ден за публично разискване план на и приложенията към тях по процедурата за непосредствено даване на безплатна финансова помощ.

По-рано през днешния ден Европейска комисия разгласи, че поддържа изменението на програмата и мярката за поддръжка на здравната система.

Конкретен бенефициент е Министерство на здравеопазването като плановете могат да бъдат изпълнявани в партньорство с общини или общински лечебни заведения.

Дейностите са ориентирани към подсилване потенциала на болничната мрежа посредством реорганизация, планиране и ремонтни действия за отделяне на изолирани структури за лекуване на пациенти с COVID-19 към лечебни заведения, обезпечаване на здравно и болнично съоръжение за структурите, основани за лекуване и грижи за пациенти с COVID-19, повишение потенциала на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19 и внедряване на телемедицина с оглед съкращаване на контактите на инфектираните с ковид пациенти при приемане на медицински грижи.

Със средствата ще се финансират планове за откриване на браншове за лекуване на ковид с нужното здравно и болнично съоръжение. Сред него са апарати за възстановяване на дишането, рентгенови мобилни устройства, ехографи, дефибрилатори, газово-кръвни анализатори и генератори на мощ за обезпечаване на непрекъснатост на работата на животоподдържащата здравна инсталация, респиратори, монитори за витални индикатори, дефибрилатори, кревати за интензивни грижи, както и общоприети болнични кревати, постелен болничен инвентар и други

По новата предпочитана ос ще се финансират и ограничения за повишение на потенциала на центровете за трансфузионна хематология в София и Варна за диагностика на COVID-19. Освен проби за ковид, в двата центъра ще се доставят уреди за добиване на кръвна плазма, която се употребява за лекуване на болни от вируса.

Със средствата ще се поддържа и построяването на Национална здравна осведомителна система.

Крайният период за подаване на планови оферти, избран в оповестените за публично разискване Насоки за кандидатстване, е краят на месец юли т.г.

През предходната година Министерството на районното развиване и благоустройството пренасочи 40,4 млн. лева от Оперативна програма “Регионално развитие” към Министерството на здравеопазването за обезпечаване на най-необходимото здравно съоръжение и консумативи за битка с ковид в страната. Проектът сполучливо подкрепя работата на медицинския и немедицински личен състав на първа линия в битката с COVID-19, като посредством осъществените още в първите месеци от пандемията действия бяха обезпечени жизненоважните персонални защитни средства. Укрепен бе и потенциалът на лечебните заведения за обслужване на тежко заболели пациенти с COVID-19 посредством купени респиратори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР