Над 120 страни подкрепиха резолюция на ЕС и Австралия, в

...
Над 120 страни подкрепиха резолюция на ЕС и Австралия, в
Коментари Харесай

България и над 120 държави: Да се разнищи откъде дойде този вирус

Над 120 страни поддържаха резолюция на Европейски Съюз и Австралия, в която се желае без значение и независимо следствие за появяването на ковид, както и на първичната реакция на пандемията от Световната здравна организация, оповестиха международните организации. Искането е показано за разискване на годишната конференция на СЗО в Женева, която стартира в понеделник и за първи път се организира виртуално. Освен от всички в Европейски Съюз, измежду които и България, резолюцията е подкрепена от Турция, Русия, Англия, Канада, Южна Корея, Япония, Бразилия, Саудитска Арабия, Катар и доста други. Шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус също се разгласи “за”.

Китай и Съединени американски щати за момента отхвърлят коментар по настояването. Според резолюцията следствието би довело до струпване на опит и добиване на уроците от досегашния ход на пандемията. В документа обаче не се загатват Китай и град Ухан, първият епицентър на болестта. От началото на пандемията витаят съмнения, че Пекин не споделя цялата истина към вируса. Президентът Тръмп пък е уверен, че той е основан в лаборатория в Ухан.

В тирада пред форума президентът на Китай Си Цзинпин разгласи, че Китай е оповестил цялата информация за К-19 на СЗО и останалите страни по най-бързия метод и е направил всичко по силите си, с цел да помогне на нуждаещите се от помощ страни. Пекин би се съгласил на рзследване за пандемията, само че под егидата на СЗО, когато болестта затихне. Той дава обещание и 2 милиарда $ за идващите 2 година за битка с ковид. Резолюцията би трябвало да бъде гласувана във вторник.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР