Над 120 лекари и медицински специалисти от МОБАЛ Д-р Стефан

...
Над 120 лекари и медицински специалисти от МОБАЛ Д-р Стефан
Коментари Харесай

Търновските медици поискаха достойно заплащане и решения днес

Над 120 лекари и медицински експерти от МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново излязоха на митинг поради ниското заплащане на труда им, съобщи Българска телеграфна агенция. Протестът се провежда от КНСБ по отношение на констатацията на медиците, че месечното им заплащане за август е доста по-ниско от това за предходните месеци. Мотото на самодейността е „ Да защитим приходите от инфлацията и работните места в рецесията “.

„ Достойно възнаграждение “, „ Не на страха “ и „ Решение през днешния ден “ – тези претенции издигнаха протестиращите, които се събраха на обяд пред болничното заведение. 

Според доктор Мая Попова, инфекционист и ръководител на синдикалната организация на болничното заведение, по групов трудов контракт лекарската заплата за експерт би трябвало да бъде 2000 лв., а сега тя е 1037 лв.. По-ниски хонорари получават и медицинските сестри, чийто заплати по контракт би трябвало да бъдат 1500 лв., както и санитарите – 910 лева

Един от методите за решение на казуса е да се усили заплащането по клинични пътеки и да се отстранен структури от болничното заведение, които могат да работят като независими звена, без да зависят от болнично финансиране, уточни тя.

Впечатляващо бе казаното от доктор Венцислава Димитрова, специализант в Клиниката по физиотерапия и рехабилитация.

„ Получавам 800 лева Как се живее с тези пари? Вече 6 месеца съм командирована в Спешно поделение. Не съм си стъпвала в отделението по физиотерапия, където специализирам, с цел да може тази болница да оцелее. Къде са заплатите, които здравното министерство ни даде обещание? Две минимални работни заплати за специализантите. Срамота е, че някои доктори, които са с 30 години стаж, получават по-малко даже от специализантите. Това е неприемливо “, съобщи доктор Димитрова, представена от Borbabg.com. Тя призна, че работи на още едно място, с цел да оцелее.

„ Редактирам книги. Това е срамотия – лекар да би трябвало да се труди в допълнение, с цел да върже двата края. Ти си учил 6 години, след това 4 години специализация, освен това образованието не е на ниска цена, в допълнение учебници купуваш и здравно облекло, доста разноски за обучение влагаш, а най-после заплащането ти е колкото на касиер в хранителен магазин. Обмислям да се откажа от специалността. Това са 12-часови наряди, тежък труд, самичък доктор в Спешно поделение. Имала съм смени, при които не съм имала опция даже да отида до тоалетна, с цел да обгрижа над 80 души за дежурство “, показа доктор Димитрова.

През април, при сключването на КТД, са били обезпечени средства за контрактуваните хонорари за детското и учебно опазване на здравето, сегашният министър е обезпечил средства за ЦСМП, останаха две огромни групи – лечебните заведения и РЗИ, сподели пред протестиращите доктор Пламен Радославов, заместник-председател на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето (ФСЗ) към КНСБ.

Той посочи, че настояването на синдикатите е страната да възвърне заплащанията, които до преди месец са били под формата на тласъци за работа в Коронавирус обстановка за лекарите – 600 лева, 360 лева за медицинските сестри и 120 лева за санитарите, до подписване на новия Национален рамков контракт за идната година и до приемането на бюджета за 2023 година.

Според изчисленията на синдикатите за трите месеца до края на годината ще са нужни към 48 млн. лева за всички лечебни заведения. Искането ще бъде показано пред идващото работещо държавно управление и работещ парламент, уточни доктор Радославов.

„ Днешният митинг не е изненада за мен, тъй като с сътрудниците сме разговаряли неведнъж по тематиката “, сподели пред публицисти изпълнителният шеф на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ доктор Красимир Попов. Той посочи, че казусът е във финансирането на лечебните заведения, тъй като след преустановяването през април на спомагателните тласъци поради ковид, лечебните заведения са оставени сами да се оправят с проблемите. Отливът на пациенти, инфлационният напън, повишаването на консумативи и енергоизточници, комбинирано с понижените доходи от активност и неспособност за извършване на дадени клинични пътеки, е причина за утежняването на финансовите индикатори на лечебните заведения, уточни той и добави, че бюджетът на болничното заведение не може да обезпечи тези приблизително 500 лева като добавки към заплатите.

„ За да има развръзка казусът с лекарските хонорари и обезпечаването на естествената работа в държавните лечебни заведения, които са структуроопределящи, решението би трябвало да се вземе на политическо, държавно ниво в най-кратки периоди, а по-късно в дълготраен проект да се приказва за смяна в самата здравна система “, акцентира доктор Попов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР