Над 12 млн. лв. са усвоени от фонд „Солидарност за

...
Над 12 млн. лв. са усвоени от фонд „Солидарност за
Коментари Харесай

12 милиона лева са усвоените средства от фонд "Солидарност за преодоляване на бедствията в края на януари 2015-а

Над 12 млн. лева са усвоени от фонд „ Солидарност " за превъзмогване на бедствията, породени от тежките зимни условия в интервала 30 януари - 4 февруари 2015 година Това са над 96% от предоставената от Европейската комисия помощ в размер на близо 12,5 млн. лева, отпуснати по подаденото от страната ни трето заявление, оповестяват от Министерството на районното развиване и благоустройството. Доклад за техническото и финансовото осъществяване на възстановителните действия за превъзмогване на бедствията е подаден към Европейската комисия от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството и народен координатор на помощта от фонд „ Солидарност " Деница Николова.

С отпуснатите от фонда средства по третото заявление бяха възобновени потърпевшите при бедствието обекти от транспортната, превантивната, водоснабдителната, просветителната и здравната инфраструктура. Подкрепа получиха планове на общо 19 бенефициента на територията на цялата страна. Най-голям финансов запас в размер на близо 6 млн. лева беше възложен на Агенция „ Пътна инфраструктура " за осъществените действия за възобновяване на потърпевшата от естествените бедствия републиканска пътна мрежа.

Като страна-членка на Европейския съюз, Република България има право да получи поддръжка от фонд „ Солидарност " за превъзмогване на последствията от естествени бедствия. До момента страната е кандидатствала пред Европейската комисия за разпределяне на безплатна финансова помощ от него за покриване на част от незабавните ограничения за справяне с последствията от три бедствия: двете наводнения от м. юни и края на м. юли 2014 година и бедствието по отношение на тежките зимни условия от началото на 2015 година Общата отпусната помощ от Европейска комисия възлиза на 36 млн. лева Одобрени за финансиране са общо 44 плана.

До момента са подадени окончателните отчети за асимилиране на финансовите вноски по първо и по второ заявление по фонд „ Солидарност " като усвоените средства са в размер на над 17,75 млн. лева или 86% от предоставената помощ по първо заявление и над 3,46 млн. лева, които са близо 90% от предоставената помощ по второ заявление.

Предстои да бъде подадено ново заявление за кандидатстване пред Европейска комисия за поддръжка от фонд „ Солидарност " за превъзмогване на вредите от наводненията на територията на Област Бургас в интервала 25 - 30 октомври 2017 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР