Над 12 хил. мигранти се наложи да напуснат лагера Мория,

...
Над 12 хил. мигранти се наложи да напуснат лагера Мория,
Коментари Харесай

Пожарът на Лесбос изправи Европа пред хуманитарна криза

Над 12 хиляди мигранти се наложи да изоставен лагера " Мория ", откакто пожарът изпепели претъпкания от години лагер и остави жителите без храна и заслон.

Най-големият лагер пламна тази седмица и се счита, че пожарът е тенденциозен - по данни на " Катимерини " следите водят към група от 30 млади афганистанци, възползвали се съгласно полицията от митинги на изолирани инфектирани мигранти. Огънят не може да бъде изцяло овладян. " Сякаш бомба е блъснала целия регион ", а мигрантите няма къде да отидат и се разпръсват по остров Лесбос в търсене на всеки вероятен заслон, споделя Би Би Си.

Вчера Гърция прикани Европа за помощ, по-голяма от взаимност на думи, откакто се трансформира в съществена точка за мигрантите, опитващи се да стигнат до западните страни. Хилядите бездомни мигранти към този момент основават напрежение на острова и към думите на премиера Кириакос Мицотакис се причисли и немският канцлер Ангела Меркел - тя изиска Европа да покаже повече взаимност и отговорност в разразилата се рецесия.
Европа желае единствено малолетните
По думите на Меркел като начало 400 непридружени малолетни, трансферирани от Лесбос към континентална Гърция, ще бъдат признати от Германия, Франция и вероятно още няколко страни по искане на Мицотакис. Нидерландия се причисли към самодейността, а по-късно немският вътрешен министър Хорст Зеехофер удостовери, че до 150 малолетни ще отидат в Германия.

Според " Франкфуртер алгемайне цайтунг " най-малко 10 страни са подготвени да одобряват малолетни. Остава незнайна обаче ориста на останалите.

Правителството в Атина споделя, че ще трябват дни, с цел да се откри заслон за спящите на полета, по паркинги и даже на гробище. За част от мигрантите на Лесбос са изпратени фериботи, където биха могли краткотрайно да отидат близо 2000 души. Някои от избягалите от пожара са дали позитивна проба за COVID-19 и не всички са открити.
" Най-лошият бежански лагер на Земята "
Мицотакис бе сериозен към обстановката в лагера, чиито условия са осъждани от години от неправителствени организации, като водач на опозицията, и наричаше центъра за настаняване и обработка на документи на търсещи леговище " позор за страната ни ". " Гърция получи 1.6 милиарда евро, а държавното управление сътвори най-лошия бежански и мигрантски лагер в света. "

Ситуацията в " Мория " обаче е обект на рецензии и през последната година, откогато той е на власт.

Лагерът е построен за към 3000 души, само че вместо това в най-тежките моменти на мигрантската рецесия жителите доближиха 20 хиляди " Хюмън райтс уоч " го назовават " затвор навън ", а съгласно координатор на " Лекари без граници " това е " най-лошият бежански лагер на Земята ".

Според " Катимерини " огромен проблем са и настроенията на локалните поданици - както те, по този начин и локалните управляващи, не желаят нов лагер на острова. Наложило се е разполагането на жандармерия за прекъсване на мигранти, които се пробват да стигнат до Митилини, основния град на Лесбос, до момента в който се работи по създаване на краткотраен център за настаняване.

Междувременно заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас съобщи, че е " неразбираемо " по какъв начин Европейски Съюз към момента няма единна миграционна политика. Той сподели, че предложенията на Брюксел за нов миграционен пакт, които ще бъдат показани по-късно този месец, ще " сложат завършек на тази неприемлива обстановка ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР