Над 113 литра на квадратен метър се изсипаха над Смолянско

...
Над 113 литра на квадратен метър се изсипаха над Смолянско
Коментари Харесай

Смолян преживя кошмарен ден заради дъждовете, обстановката се нормализира

Над 113 литра на квадратен метър се изсипаха над Смолянско в последното денонощие. Бедствено състояние беше оповестено в общините Смолян и Чепеларе, откакто реките Черна и Чая преляха. Няма данни за потърпевши или бедстващи хора. За няколко часа свлачище спря изцяло придвижването по основния път Смолян-Чепеларе. Към момента ситуацията към този момент се възстановява. В дейностите по отводняването се включиха екипи на пожарната, доброволци, както и над 40 военни.
 

Зам. регионалният шеф на Смолян Адриан Петров заключи, че Смолян е претърпял призрачен ден . За няколко часа равнището на река Черна се вдигнало с повече от два метра и на доста места тя излезе от коритото си. Бяха залети публични здания, здания на компании и къщи, пострада и инфраструктурата. Нямаше бедстващи и потърпевши хора, нито се наложи евакуация. Вече няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа. Работи се за отводняване на парцелите и премахване на вредите.
 Смолян Адриан Кулев

Най-вече пострада инфраструктурата , по този начин наречената „ автомагистрала ” в града поради дере, което преля. Разчистват се всички наноси, които реката е домъкнала ”, сподели Петров. Има затворени обособени сектори в Смолян като пътя за Мугла и Момчиловци – Лъки, в региона на Картола. Петров добави, че на няколко пъти се е налагало затваряне на пътя Асеновград-Смолян заради свлачищни процеси. Пътят към този момент е отворен. Като цяло в региона към този момент няма затворени републикански пътища.
 Смолян Адриан Кулев-->
Проблеми в връзката на града се основали от дерета , които в резултат на дъжда се трансформирали в реки. Наносите се разчистват от ангажираните компании, а задачата е до края на деня през днешния ден или най-късно до утринните часове в петък градът да се върне към естествения темп на живот, заключи зам. регионалния шеф.
 
Обстановката в община Чепеларе остава усложнена. По-рано денем река Чая излезе от коритото си и заля сектор в региона на пожарната, както и път в града. Бяха подхванати незабавни ограничения за създаване на насипи на сериозните места . Благодарение на бързата реакция е предотвратена заплахата реката да заплаши детска градина. Пътят за село Забърдо е затворен, а по този за село Зорница има свлачища, като част от пътното платно е отворена, с цел да може да се обезпечи напредването. Петров изрази вяра, че ситуацията и в Чепеларе ще се възстановява.
 
Според синоптичната прогноза в Смолянско ще вали и през идващото денонощие , като се чака сумарно да паднат към 30 литра на квадратен метър дъжд.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР