Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти

...
Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти
Коментари Харесай

Ремонтират училище, две градини и общежитие във Варна за 11,5 млн.лева

Над 11,5 млн. лв. ще обезпечи Община Варна за планове в региона на просветителната инфраструктура. С цялостно единогласие Общинският съвет даде единодушието си за застраховане на част от средствата, нужни за създаване и главен ремонт на две учебни заведения, три детски градини и едно общежитие в града.

Варна има утвърдени планове по програмата на Министерството на образованието и науката за създаване на нов корпус към Детска градина №39 " Приказка " в кв. " Кайсиева градина " и за нова постройка към ДГ №17  " Д-р Петър Берон " в регион " Приморски ". Строителството на двата обекта ще коства към 9,15 млн. лв., от които 6 млн. лв. са безплатна финансова помощ по програмата. Останалата част би трябвало да се обезпечи от Община Варна.

Средствата за в допълнение финансиране на обектите ще бъдат заложени в общинския бюджет за 2025 година, само че защото Министерството на образованието и науката е сложило период до 31 май 2024 година за удостоверение, предлагането бе признато в този момент от локалния парламент.

Съветниците дадоха единодушието си и за обезпечаване на до 8,35 млн. лв. за интервала 2024 – 2026 година за осъществяване на пет обекта по Националния проект за възобновяване и резистентност. Одобрени са плановете за главен ремонт и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на здания на ОУ " Св. св. Кирил и Методий " и ОУ " Добри Чинтулов ", на детски градини № 17 " Д-р Петър Берон " и № 18  " Чайка ", както и на ЦПЛР Средношколско общежитие " Михаил Колони ".

Още преди подписване на договорите за финансиране през 2023 година са стартирани публични поръчки за три от обектите, само че заради това, че е подадена нито една оферта, процедурите са прекъснати. В тази връзка е направено прецизиране на техническите спецификации и правене на настоящи количествено-стойностни сметки /КСС/ за всички строително-монтажни работи по договорите за финансиране. Новите КСС доста надвишават плануваните разноски за СМР, поради което е нужен спомагателен финансов запас. Той ще бъде обезпечен от идващите бюджети на общината, фонд " ФЛАГ` или посредством банкови заеми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР