Над 1000 са бойците в „Ислямска държава" от страните в

...
Над 1000 са бойците в „Ислямска държава" от страните в
Коментари Харесай

Западните Балкани гъмжат от терористи

Над 1000 са бойците в „ Ислямска страна " от страните в Европейския съюз, като 800 от тях са от Западните Балкани. Това стана ясно на съвещанието на Съвместната група за парламентарен надзор над активността на Европол в София. Борбата с тероризма, проведената престъпност и киберсигурността разискват депутати, еврокомисари и специалисти в НДК в границите на четвъртото събитие от парламентарното измерение на Българското европредседателство.

Над 130 парламентаристи от страните членки, специалисти по полицейско съдействие и еврокомисари са в НДК, с цел да обсъдят идната многогодишна стратегия на Европол, както и тактиката ѝ за външна активност. Един от главните заключения, който се показва в отчетите на Европол е, че Западните Балкани си остават съществена зона за пренос и трафик на противозаконни артикули, опиати и оръжие, както и на хора.

Също по този начин районът е главен източник на радикализирани млади мъже, които се вливат в редиците на „ Ислямска страна “. Големият проблем съгласно полицейските специалисти е следният - когато „ Ислямска страна " претърпява цялостна военна загуба, тези бойци ще се изтеглят назад към страните си. Тук ще бъде ролята на Европол да разпознават и обезвреждат тези мъже. Добрата вест е, че европейските служби и страните членки от Европол са задълбочили съдействието си и по-често се употребяват от общите осведомителни масиви, заяви Българска национална телевизия.

„ В страните от Западните Балкани има радикализация измежду популацията, само че спрямо предишни години по-малко са привлечените задгранични бойци за Сирия. До момента към 800 лица са пътували до конфликтните зони в Сирия и Ирак, с цел да се причислят към „ Ислямска страна “. Ислямските придвижвания са взаимосвързани в целия регион и с страните членки посредством техните диаспори там. Ние играем своята роля в региона, като поддържаме интервенциите за разтрошаване на каналите за опиати, оръжия и се борим с тероризма “, сподели Олдрич Мартину, заместник-изпълнителен шеф на Европол.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР