Над 1000 пенсионери излбязоха на протест в Гърция с искане

...
Над 1000 пенсионери излбязоха на протест в Гърция с искане
Коментари Харесай

Пенсионери излбязоха на протест в Гърция с искане за повишаване на пенсиите

Над 1000 пенсионери излбязоха на митинг в Гърция с искане за повишение. Те бяха през днешния ден по улиците на Атина, защото са изправени пред компликации да посрещнат растящата инфлация и разноските за сила, оповестява Българска национална телевизия.

Според полицията 1300 души са показали в центъра на столицата, съобщи Агенция Франс Прес.

" С покачващите се цени пенсията изчезва в първите първите пет дни след приемането ѝ. Тази година няма да се пуска парно в нашата жилищна кооперация, тъй като никой не може да си го разреши ", сподели Джорджия Фармакиди, която управлява синдиката на пенсионерите от остров Родос.

Протестиращите направиха и шествие до Народното събрание с транспаранти, призоваващи за " понижаване на цените на главните артикули " и " ограничения за отбрана на здравето ". Финансовата рецесия и строгите икономии, наложени в цялата страна през последното десетилетие, " изядоха " заплатите и пенсиите.

Александрос Соломос, пенсиониран служащ от фабрика, споделя, че не може да живее с месечната си пенсия от 640 евро.

" Как можем да се оправим с високите цени на силата и инфлацията? Ние сме на ръба на бедността и глада, а жена ми няма никакви приходи. Намалиха ни пенсията, само че ръководещите имат задоволително пари, с цел да живеят добре ", споделя 75-годишният мъж, критикувайки консерваторите и предходното ляво ръководство.

Гърция е похарчила 9 милиарда евро тази година за справяне с енергийната рецесия и COVID-19, заяви финансовият министър Христос Стайкурас. Инфлацията в Гърция означи своя пик през юни т.г., като от този момент насам гладко понижава.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР