Над 1000 мигранти пристигнаха на испанските Канарски острови през вчерашния

...
Над 1000 мигранти пристигнаха на испанските Канарски острови през вчерашния
Коментари Харесай

Мигрантската инвазия към Канарските острови не секва

Над 1000 мигранти дойдоха на испанските Канарски острови през вчерашния ден, откакто започнаха рисковото пътешестване от Африка. Един от плавателните съдове беше лодка с 320 души и съгласно спасителите е най-натоварения съд, който в миналото са виждали, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 1341
Червеният кръст, който помагаше за лекуването на мигрантите, сподели, че дървена лодка, пристигнала на остров Йеро, е била с рекорден брой мигранти – 271 души. Предишният връх беше лодка, пристигнала на острова на 3 октомври.

От пристигналите през вчерашния ден 783 останаха на Йеро, 98 в Тенерифе и 150 в Гран Канария, оповестиха от Червения кръст. Сред пасажерите е имало дами и дребни деца.

Седемте острова от Атлантическия архипелаг са станали главната дестинация за мигранти, опитващи се да стигнат до Испания, и тази година има нарастване на опитите за прекосяване от Сенегал и други африкански страни.

Между 1 януари и 15 октомври 2023 година на островите дойдоха 23 537 мигранти, което е растеж от 80% по отношение на същия интервал на предходната година по публични данни.

Най-малко 1000 души са починали при опит за постигане на Канарските острови тази година според благотворителната организация „ Уокинг бордърс “ (Walking Borders).

На 19 октомври испанският министър на миграцията даде обещание пакет от помощи на стойност 50 милиона евро за Канарските острови, с цел да могат да се оправят с " ексклузивен миграционен поток ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР