Над 1000 лева за животоподдържащо лекарство ще трябва да плаща

...
Над 1000 лева за животоподдържащо лекарство ще трябва да плаща
Коментари Харесай

Скандално: Над 1000 лева за животоподдържащо лекарство ще трябва да плащат пациенти, ако НЗОК и фармацевтите не подпишат договора

Над 1000 лв. за животоподдържащо лекарство ще би трябвало да заплаща пациент с множествена склероза след 1 април, в случай че Здравната каса и Фармацевтичният съюз не възобновят контракта си. Той изтича на 31 март, само че двете страни не могат да се схванат за част от изискванията.

Ако разногласието не се реши до на следващия ден, в събота аптеките няма да извършват предписания за медикаменти, които се заплащат отчасти или изцяло от Здравната каса.

Николай Чолаков е с множествена склероза. Здравната каса покрива напълно животоподдържащата му терапия. Но в случай че договорът с фармацевтите не бъде възобновен, идващия месец той ще би трябвало да си купи медикамента.

" Моята пенсия няма и 400 лв.. Ако няма Здравна каса, тогава лекарството ми коства над 1400 лв. ", сподели пред Българска национална телевизия Николай Чолаков.

За Николай сумата е непостижима, а промяна на лечението може да се окаже съдбовна.

Евелина също се тревожи, че може да ѝ се наложи да си заплаща медикаментите. Тя е с епилепсия. Получава три медикамента по Здравна каса. Два гратис, а за третия доплаща 75 лв.. Изчислява, че в случай че аптеките не сключат контракти с касата ще й трябват към 600 лв. за медикаменти.

" Няма да ми е никак елементарно и в случай че би трябвало ще помоля едното лекарство докторката да ми го махне. Без него отново ще ми става неприятно, дори доста повече ", сподели Евелина Бобекова.

Николай и Евелина се надяват, че фармацевтите и касата ше съумеят да се схванат. От касата предложиха сегашният контракт да бъде продължен до края на май. А фармацевтите желаеха анексът да е единствено до края на април.

" Нито идващите два месеца Фармацевтичният съюз ще се откаже от правото на пациента и ще одобри на пациента да бъде вменено обвързване ", сподели магистър-фармацевт Димитър Маринов - ръководител на Български фармацевтичен съюз.

Според фармацевтите от касата желали да задължат аптеките да отпускат всички лекарства, предписани в рецептата или да не извършват рецептата.

" При неналичието на един медикамент пациентът остава в задънена улица, тъй като той не може да употребява нито едно от другите медикаменти, които са изписани в рецептата ", сподели юрист Христина Николова от Сдружение за развиване на българското опазване на здравето.

" Коментарите за разпределяне или не разпределяне на даден медикамент се правят в кабинета на лекаря. В противоположен случай това е рисково за пациента ", сподели доктор Иван Маждаров - ръководител на Български лекаски съюз.

От касата отхвърлиха да отговорят на въпросите ни. В късния следобяд изпратиха покана до фармацевтите с предложение на следващия ден да подпишат анекс към настоящия контракт до 31 май.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР